Erişilebilirlik

Meclise Almanya’dan Beş Milletvekili Giriyor


7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde yurtdışından adaylar da yarıştı. Seçim öncesinde yüze yakın başvuru arasından adaylığı kesinleşenlerin sayısı beklenenin çok daha altında kaldı. Yine de Almanya’dan beş aday milletvekili seçilerek TBMM’ye girmeyi başardı

7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde yurtdışından adaylar da yarıştı. Gerçi seçim öncesinde yüze yakın başvuru arasından adaylığı kesinleşenlerin sayısı beklenenin çok daha altında kalmıştı. Ancak Pazar günü yapılan seçimde Almanya’dan aday olan toplam beş milletvekili TBMM’ye seçildi.

AKP’den İstanbul 3. bölge 10. sıradan aday olan Milli Görüş Avrupa Teşkilat’nın eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, HDP‘den ise İstanbul 2. bölge 1’inci sıradan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu eski Genel Başkanı Turgut Öker, Diyarbakır’da 1. sıradan Ali Atalan Batman, 4. sıradan eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknas Uca ve 7. sıradan aday gösterilen Ziya Pir meclise girebildi.

AKP’den İzmir 5. Sıradan aday gösterilen ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun ise partisinin İzmir’de de oy kaybetmesi sonucunda meclis dışında kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden aday olan Sibel Gazi Tebel ve İsa İlyasoğlu’nun sıralamaları ile milletvekili seçilemiyecekleri seçim öncesinde anlaşılmıştı.

Milletvekili olabilmek için İslam Toplumu Milli Görüş Genel Sekreterliği’nden istifa eden Mustafa Yeneroğlu, kendisi ile birlikte Almanya’dan toplam beş milletvekilinin meclise girmesini yurtdışı Türkleri açısından önemli bir dönemeç olarak niteledi.

Yıllarca Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı olarak görev yapan Turgut Öker ise yurtdışından seçilen milletvekillerinin kendileri gibi başka ülkelerde yaşayanların sorunlarını çok daha iyi tanıdıkları için, bunları Ankara’da gündeme getirme şansının yükseldiğini söylüyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre 76 milyon 800 bin nüfuslu Türkiye’de 53 milyon 800 bin seçmen var. Yurtdışındaki Türk seçmen sayısı ise 2 milyon 900 bin. Bunlardan bir milyon 380 bini Almanya’da yaşıyor. Gazeteci Ahmet Külahçı bu rakamlardan hareket edildiğinde, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının matematiksel olarak TBMM’ye en az 14 milletvekili gönderecek oy ve nüfus potansiyeline sahip olduğu, bu açıdan bundan sonraki seçimler için yurtdışı Türkler kontenjanı açılması gerektiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG