Erişilebilirlik

Meclis'te '18 Buçuk Saat Mesai' İsyan Ettirdi


İç Güvenlik Paketi'nin saatler süren oturumlarla görüşüldüğü Türkiye "Büyük" Millet Meclisi'nde miletvekillerini küçük düşüren görüntülere de rastlanmıyor değil.
İç Güvenlik Paketi'nin saatler süren oturumlarla görüşüldüğü Türkiye "Büyük" Millet Meclisi'nde miletvekillerini küçük düşüren görüntülere de rastlanmıyor değil.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, İç Güvenlik Paketi için "ya yasalaşacak ya yasalaşacak" yaklaşımıyla TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet vekillerince "insanlık dışı" uyarılarına rağmen 18 buçuk saatlik mesai yaptırdı. TBMM'de muhalefet Anayasa'nın 18. maddesini anımsatarak "Angarya yasaktır" dövizleri açarken, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde iç tüzükten kaynaklanan haklarını kullanamamalarına isyan etti.

TBMM Genel Kurulu'ndaki geçtiğimiz hafta Cumartesi günü başlayan birleşimde, Pazar gününün ilk saatlerinde beş muhalefet milletvekilinin yaralanmasına neden olan kavgaya rağmen AKP'de uzun mesai saatleriyle geceyarısı sonrasında İç Güvenlik Paketi'ni yasalaştırma tavrında değişiklik olmadı.

Bugün parti grup toplantıları nedeniyle muhalefet, sabah saat 03.00'ten itibaren AKP'ye, TBMM Genel Kurulu'nu kapatma çağrısı yaptı. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yurtdışı seyahati nedeniyle kendi grup toplantısı iptal edilmiş olan AKP, Meclis'te 18 buçuk saat mesai yapılmasının ardından sabah 08.30'da birleşimi kapattı. Geçen hafta sonu yaralanmalı kavgaya sahne olan birleşimde, İç Güvenlik Paketi'nin ilk 10 maddesi muhalefete rağmen kabul edilmişti. Bugün de altı madde daha kabul edilmesiyle ilk 16 maddesi yasalaşmış oldu. CHP, MHP ve HDP, sadece bonzai gibi uyuşturucu maddelere yönelik düzenlemeyi içeren maddelerde 'kabul' oyu verdi. Geçen hafta sonundaki birleşimde olduğu TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde yine kavga sahneleri yaşanması dikkat çekti.

TBMM'de süreç nasıl gelişti?

TBMM Genel Kurulu, dün saat 14.00'te ilk önce Şah Süleyman Türbesi görüşmeleriyle başladı. Akşam yemeği arasıyla birlikte saat 20.45'te İç Güvenlik Paketi görüşülmesi planlandı. Birleşim açıldığında CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in acilen duruma el koymasını ve Meclis'te bu usulsüz oylamaya son vermesi yönünde itirazlarda bulundu.

TBMM Genel Kurulu'ndaki saatler ilerledikçe muhalefet, yazılı önerge ve söz hakkı talepleri yanı sıra usül tartışmalarıyla itirazlarını sürdürdü. HDP'li Adil Zozani'nin, itirazları dikkate alınmadan madde okunmasına geçildiği için Başkanlık Divanı'ndaki kürsüye müdahalesiyle mikrofon arızası yaşandı. Mikrofon tamiri için verilen ara 36 dakika sürünce AKP Grubu, maddeleri hızla yasalaştırma kararını hayata geçirme konusunda kendi vekillerini uyardı. Saat 23.23'te İç Güvenlik Paketi'nin 11'nci maddesi oylamasına geçildi. Bu madde bonzai gibi uyuşturucu kullanımıyla ilgili olduğu için salondaki 308 milletvekili, hepsi "kabul" oyu verdi. Muhalefet partileri, bu tavırlarıyla paketten sadece uyuşturucu ve molotof ile ilgili düzenlemelere karşı olmadıklarına dair mevcut açıklamalarını da kayda geçirdi ve resmileştirdi.

Görüşmelerde, gece yarısı sonrasında saat 03.00'te CHP'li Binnaz Toprak, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a seslenerek, “Kölelere bile akşam yatma izni veriliyordu” dedi. Ancak Yakut'tan birleşimi kapatma girişimi gelmeyince HDP ve CHP’li vekiller, “Angarya yasaktır. Anayasa madde 18” dövizleri açtı.

Saat 04.00 olduğunda ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, isyan etti ve "Bizim yarın saat 10.30'da grup toplantımız var. saat 04.00 oldu. grup toplantısına katılma görevimiz engelleniyor. MHP'ye ve grup toplantısı olan partilere saygısızlık yapanlara karşı tavrınızı ortaya koymanızı istiyorum. böyle bir şey olmaz" dedi. Başkanvekili Yakut ise, "Bu birleşime devam etme genel kurul kararı benim yapacağım bir şey, siz grup başkanvekilleri aranızda anlaşın" yanıtını verdi. Vural, Divan'a gelerek itiraz edince Yakut, grup başkanvekillerini uzlaşmaya çağırdı ancak AKP, “çalışacağız” deyince 10 dakika sonra salona geri dönüldü. Bu ara sonrasında Yakut yerine Ayşe Nur Bahçekapılı başkan koltuğuna oturdu.

Tokmağı kenara aldı ama kendisi sinirlendi

Başkanvekili Bahçekapılı, muhalefetten yöneltilen çalışmaya son verilmesi çağrısını yanıtsız bırakmaya devam etti ve tansiyon yükseldikçe geçen sefer yaralanmaya neden olan tahta tokmağı kenara kaldırdı. Ancak kendisi muhalefet vekilleri Divan’a gelince sinirlendi. Bu sırada Divan'ın CHP’li üyesi Rıza Yalçınkaya; Bahçekapılı’yı omuzlarından tutarak sakinleştirmeye çalıştı. Başkanlık Divan'ı önünde itiş kakış yaşanırken kavga büyümeden yatıştırıldı.

HDP'den siyah bant protestosu

Bu sefer yaralanma olmaksızın kavga atlatıldı ama AKP mesaiye devam deyince; HDP'li Hüsamettin Zenderlioğlu ile Demir Çelik; beşer dakikalık söz haklarını kürsüde sırayla ağızlarını siyah bantla kapatarak kullandı.

Vekil tansiyonu da yükseldi

Sabah olmasına rağmen devam de edilmesi üzerine en son CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da isyan etti ve kürsüden elinde iç tüzük ile "Ben hakkımı kimseye yedirtmem. Can veririm yedirtmem. burayı babanızın çiftliği gibi yönetemezsiniz. Haddinizi bilin. Aklınızı başınıza alın, beni çıldırtmayın" dedi. Bu sırada Bahçekapılı, Altay’ı alkışlarla protesto etti. Altay ise, "Herkes, önce sayın başkan, aklını başına alsın. o makamın hakkını vereceksiniz" dedi. Ancak AKP geri adım atmadı.

Bu gelişmeler sırasında bir saat boyunca elinde “Angarya yasaktır. Anayasa madde 18” döviz ile ayakta Başkanlık Divan'ı karşısında "duran adam eylemi"ne imza atan CHP'li Gürkut Acar rahatsızlandı. Akar'ın eylem sonundaki tansiyonu 19/11 olarak ölçülürken, arka sıralarda dinlenmeye ikna edildi. CHP’li Mehmet Haberal ise, geçen sefer başından yaralanan HDP'li Ertuğrul Kürkçü’nün tansiyonunu ölçtü.

Sonuçta 6 madde geçtikten sonra AKP, saat 08.30'da TBMM Genel Kurulu'nun kapanmasına ikna oldu. Milletvekillerinin sandalyelerinde ya da kulislerde uyuklayarak çalıştığı 18 buçuk saatin ardından mesai sona erdi. Böylece İç Güvenlik Paketi'nin, muhalefetçe de desteklenen uyuşturucu kullanımıyla ilgili maddeleri de dahil olmak üzere ilk 16 maddesi TBMM'den geçmiş oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG