Erişilebilirlik

Microsoft'tan "Hayal Et" Yarışması


Microsoft'tan "Hayal Et" Yarışması
Microsoft'tan "Hayal Et" Yarışması

Teknolojinin en zorlu sorunları bile çözdüğü bir dünya düşünün. New York'ta düzenlenen 9’uncu Imagine Cup (Hayal Et) yarışmasında genç kaşifler işte bu hayalden yola çıktı. Dünyanın bir numaralı öğrenci teknoloji yarışması olarak bilinen yarışma Microsoft Şirketi tarafından düzenlendi.

Matematik öğrencisi David Hayden görme özürlü. Bilgisayar ekranını görebiliyor ancak sınıftaki kara tahtayı okuyamıyor. Hayden ve Arizona Üniversitesi'ndeki arkadaşları buna bir çözüm üretmiş. Taşınabilir bir kamera ve yazılım programı sayesinde David tahtada yazılanları ya da uzağı bilgisayar ekranının solunda görebiliyor. Yazı yazması gerektiğinde ekranın sağ tarafını kullanıyor.Hayden Amerika'da 20 milyon kişinin körlük derecesinde görme sorunu olduğunu ve bunların sadece yüzde 40'ının çalışabildiğini söylüyor: "Eğitim imkansızlığı bu sorunun büyük bir parçası. Bu kişilere eğitimlerini yapabilmeleri için teknoloji desteği verebilmek hem eğitim şanslarını hem de yaşam standartlarını yükseltecek."

Imagine Cup Birleşmiş Milletler Milenyum Kalkınma Hedefleri'nin bir parçası. Program ilk öğretim, açlık sorununu ortadan kaldırma ve sürdürülebilir çevre koruma konularını da ele alıyor.

Yeni Zelanda'dan yarışmaya katılan ekip bir başka milenyum hedefi olan hastalıkla mücadele üzerinde çalışıyor. Yeni bir yazılım programı üreten Yeni Zelandalı ekip sıtmayla mücadele ediyor. Program devam etmekte olan salgınlarla ilgili uydu görüntülerini, hükümet verilerini ve text mesajlarını bir araya topluyor. Sivirisineklerden bulaşan bu ölümcül hastalıkla mücadele için toplanan veriler sineklik, aşı ve böcek ilaçlarının dağıtımının düzenlenmesinde kullanılıyor. Ekip üyesi Edward Peek yarışmanın büyük bir fırsat sunduğu görüşünde: "Imagine Cup yarışmasına daha önce de katıldım. Ancak o zaman finale kalamamıştım. Teknik alandaki bilgimi dünyayı değiştirmek için kullanabilmeyi çok istiyorum."

Microsoft Başkanı Steve Balmer New York'ta yarışan projelerin 183 ülkeyi temsil ettiğini söylüyor: "Bu yarışma yeni fikirlerin ve çok çalışmanın sınır tanımadığının ve bu çalışmaların toplumlara yapabileceği katkının bir göstergesi."

Yarışma kazananlara çeşitli miktarlarda para ve ödüller veriliyor. Bir çok katılımcı yatırımcıların ilgisini çekebilmeyi de hedefliyor. 10'uncu Imagine Cup yarışması gelecek yıl Avustralya'nın Sidney kentinde yapılacak.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG