Erişilebilirlik

McGurk’ten Musul’a Operasyon Sinyali


McGurk’ten Musul’a Operasyon Sinyali
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

ABD, Irak’ta Felluce’nın IŞİD’den temizlenmesinden sonra sıranın Musul’da olduğunu, bu kente yönelik yeni bir askeri operasyonun planlandığını açıkladı.

Açıklama ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk’ten geldi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda IŞİD’le mücadele oturumuna katılan McGurk, “Musul önemli bir askeri meydan okuma olduğu kadar siyasi, diplomatik ve insani bir mücadele de olacak. Planlar yolda” diye konuştu.

Operasyon için tarih vermeyen McGurk, IŞİD’in Musul’daki günlerinin sayılı olduğunu söylemekle yetindi. Musul, iki yıl önce IŞİD’in kontrolüne geçmiş, yüzbinlerce Iraklı evlerinden olmuştu.

Bir başka Sünni kenti olan Tikrit’te halkın çoğunun evlerine döndüğünü beliren MacGurk, “Felluce, IŞİD’in elindeyken 80 bin kişi evinden olmuştu. Artık temizlendiğine göre, gelecek ay evlerine kavuşmalarını umuyoruz. Aynı modeli Anbar ve Musul için izlemeye çalışıyoruz” dedi.

Komisyona Suriye ile ilgili de bilgi veren IŞİD’le mücadele özel temsilcisi, ülkenin kuzeyindeki Menbiç’in IŞİD’den temizlenmesi tamamlanır tamamlanmaz, örgütün ana kalesi olan Rakka’ya harekat için gerekli koşulların oluşacağını açıkladı.

Brett McGurk, İran ve Rusya’yı da eleştirdi. “Nükleer anlaşmaya ragmen İran’ın Suriye konusunda tavrında ciddi bir değişiklik olmadı” dedi MacGurk. İran’ın Esat rejimini ayakta durması için desteklemeye devam ettiğini ve Irak’ta faaliyet gösteren Şii milis gruplara da destek verdiğini belirtti.

“Esat ve Rusya Halep’in güneyindeki El Nusra’yı hedef alacaklarına, kuzeydeki ılımlı muhalefeti hedef alıyor” diyen McGurk, bunun ateşkesin açık bir ihlali olduğunu söyledi.

Brett McGurk, IŞİD’in internet üzerinden daha çok yalnız kurt saldırısı tertiplemeyi deneyeceğine de dikkat çekti ve bu durumla daha uzun süre uğraşacaklarının sinyalini verdi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG