Erişilebilirlik

May: 'Aşırı İdeolojilere Fazla Hoşgörü Gösterdik'


Londra Köprüsü'nde dün gece düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye çıktı.

İngiltere Başbakanı Theresa May saldırıyı kınadığı açıklamasında ülkesinde "aşırı ideolojilere fazla hoşgörü gösterildiğini" söyledi ve "artık yeter" diye konuştu.

May 7 kişinin öldüğü ve en az 48 kişinin yaralandığı saldırı sonrasında ülkedeki terörle mücadele stratejisinin de gözden geçirileceğini açıkladı.

Dün gece yerel saatle 22:00 sularında beyaz bir minibüs kullanan üç saldırgan Londra Köprüsü'nde yürüyen yayaların üstüne sürerek 6 kişinin ölümüne neden oldu.

Saldırganların kimliği henüz açıklanmadı.

Daha sonra araçtan inen saldırganlar bar ve restoranların bulunduğu köprü yakınlarındaki Borough Market isimli pazar yerinde eğlenen insanlara bıçaklarla saldırdı.

Vücutlarına teneke kutu bağlayarak sahte bomba yelekleri giydikleri izlenimi vermek isteyen saldırganlar olay yerinde polis tarafından vurularak öldürüldü.

Perşembe günü yapılacak genel seçimlerin ertelenmesi çağrılarına karşın May, seçimlerin planlandığı gibi yapılacağını söyledi ve "Şiddet asla demokratik süreci bozamaz" dedi.

May bugün sabah saatlerinde düzenlediği olağanüstü güvenlik toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada "İşler eskisi gibi devam ediyormuş gibi yapamayız. Terörizmin terörizmi beslediği yeni bir tehdit eğilimi yaşıyoruz" dedi.

May ayrıca "Ülkemizde aşırıcılığa karşı çok fazla hoşgörü var. Zor ve bazı mahcup edici tartışmalar yaşayabiliriz ama bu artık değişmeli. Buna yeter demenin zamanı geldi" diye konuştu.

May'in terörle mücadele çerçevesinde gözden geçirilmesini istediği güvenlik önlemleri arasında, İslam'ın saptırılması olarak tanımladığı 'Şer ideoloji' ile mücadele, radikal örgütlerin internet üzerindeki eylemlerini sınırlama, toplum içinde radikalizmi tanımlama ve bununla mücadele etme yer alıyor.

"Allah için diyerek saldırdı"

Olay sırasında orada bulunan görgü tanıklarına göre beyaz minibüs Londra Köprüsü'ne 80 kilometre hızla daldı, yayalara çarptıktan sonra durdu.

Daha sonra saldırganlar ellerindeki bıçaklarla pazar yerindeki eğlence mekanlarına girerek insanlara saldırdı.

BBC'ye konuşan bir görgü tanığı bir kadının 10-15 kez bıçaklandığını gördüğünü ve saldırganın "Bu Allah için" diye bağırdığını duyduğunu aktardı.

Başka bir görgü tanığı ise minibüsle insanları ezen saldırganların araçtan çıkarak çarptıkları insanları tekmeleyip yumrukladıklarını söyledi.

Acil yardım hattının aranmasından 8 dakika sonra üç saldırgan olay yerinde polis tarafından öldürüldü.

Çevredeki hastanelere taşınan yaralıların bazıları hayati tehlikeyi atlamadı.

Saldırıda dört Fransız vatandaşı ve iki Avustralyalı da yaralandı.

Saldırıda ölen ve yaralananların kimlikleri henüz açıklanmadı.

Uzmanlar saldırganların sahte bomba yelekleri giymesinin sadece öldürmek için değil ayrıca polis tarafından öldürülmeyi planladıklarını gösterdiğini söylüyor.

Sokaktaki insanlara saldırmanın polisi olay yerine çekeceği ve sahte bomba yelekleriyle vurulmalarını hızlandırmayı amaçladıkları tahmin ediliyor.

İngiltere'de Müslüman Konseyi'nin genel sekreteri Harun Khan da saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve dünyanın her yerindeki Müslümanların bu korkakça eylemden iğrendiğini söyledi.

Khan "Pek çok Müslümanın dua ederek ve oruç tutarak geçirdiği Ramazan ayında bunun olması bu insanların ne hayata ne de dine saygılı olduklarını gösteriyor" dedi.

Polis 12 kişiyi gözaltına aldı

Londra Köprüsü'nde düzenlenen saldırılarla ilgili polis bugün 12 kişiyi göz altına aldı.

İngiltere polisi ayrıca Londra'nın doğusunda Barking semtinde bir kaç adrese de baskın yaptı Barking'deki adreslerin arasında üç saldırgandan birinin eşi ve çocuklarıyla yaşadığı ev de bulunuyor.'

Manchester'da ünlülerden yardım konseri

Bu arada 22 Mayıs'ta pop yıldızı Ariana Grande'nin konseri sırasında intihar saldırısına hedef olan Manchester kentinde ünlü şarkıcıların katılımıyla terör kurbanlarına yardım konseri düzenlendi.

Londra'daki terör saldırısının üzerinden 24 saat dahi geçmeden sahneye çıkan Ariana Grande dahil birbirinden ünlü isimler ve alanı dolduran on binlerce kişi teröre adeta meydan okudu.

"Tek Aşk Manchester" (One Love Manchester) adıyla düzenlenen konserde, Ariana Grande'nin yanısıra Justin Bieber, Katy Perry, Miley Cyrus, Marcus Mumford, Coldplay, Pharrel Williams, Usher ve Black Eyed Peas gibi yıldızlar ve ünlü gruplar sevilen parçalarını seslendirdi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan ve olağanüstü güvenlik önlemleri altında icra edilen etkinlikte sanatçılar kalabalığa "korkmayın" çağrısında bulundular.

Dünya liderleri saldırıyı kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa'nın dört vatandaşının saldırıda yaralandığını ve hiç olmadığı kadar Britanya'nın yanında olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da paylaştığı mesajında "ABD Londra ve İngiltere'ye ne yardım gerekirse orada olacaktır. Sizinleyiz. Tanrı sizi korusun" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yayınladığı açıklamada "Bugün sınırlar ötesinde korku ve yas ama aynı zamanda kararlıklıkta birleştik. Almanya terörün her türüne karşı mücadelede Britanya'nın yanındadır" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de son olayları 'dehşet' içinde izlediğini ve "Düşünce ve dualarının kurbanlar ve yakınlarıyla" olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada "Britanyalılara en derin taziyelerini gönderdiğini ve Londra'daki terör eylemini kınadığını" söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Bu akşam Londra'dan berbat haberler geldi. Durumu takip ediyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG