Erişilebilirlik

Mavi Marmara'nın Yıldönümünde Yeni Sefere Hazırlık


Mavi Marmara'nın Yıldönümünde Yeni Sefere Hazırlık
Mavi Marmara'nın Yıldönümünde Yeni Sefere Hazırlık

Türkiye, Mavi Marmara baskınının birinci yıldönümünde ölenleri anıyor. Gazze’ye yardım götüren gemi konvoyuna İsrail’in açık denizde düzenlediği baskında biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk ölmüştü. Olay, İsrail’le en büyük bölgesel ortaklarından biri olan Türkiye arasında hala dinmeyen gerginliğe yol açtı.

Mavi Marmara baskınının yıldönümünde İstanbul’da gösteri düzenleyen kalabalık, aradan geçen bir yılın ardından İsrail’e öfkesinden hiçbir şey kaybetmedi. Uluslararası filo, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ekonomik ablukayı kırmayı amaçlıyordu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan iki göstericiden biri, dokuz kardeşlerini kaybettiklerini, hala aynı acıyı içlerinde duyduklarını söylüyor. Diğer göstericiyse İsrail’i “terörist” diye niteliyor.

Olaydan bu yana iki ülke arasında sözlü saldırılar devam ediyor. Konvoya öncülük eden Özgür Gazze Hareketi ve İnsan Hakları, Özgürlükler ve İnsani Yardım Vakfı bu ay sonunda daha büyük bir filoyu Gazze’ye göndermeyi amaçlıyor. Filoya 15 gemi ve binden fazla uluslararası eylemcinin katılması planlanıyor.

İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, geçen yılki kanlı olayların yankılarının filoyu bu kez İsrail’in müdahalesinden koruyacağı görüşünde:

“Bizim barış misyonu içinde olduğumuzu artık sütün dünya biliyor,” diyen Hüseyin Oruç, uluslararası komisyonların gemilerde inceleme yapabileceğini söylüyor. Oruç, “Tüm dünya gemileri izleyeceği için İsrail aynı hatayı tekrarlayamaz,” diye konuşuyor.

İsrail, İnsan Hakları, Özgürlükleri ve İnsani Yardım Vakfı İHH’ye, bir yardım kuruluşundan öte Hamas’a yakın siyasi bir örgüt olarak bakıyor. Hamas hem Amerika hem de Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Bu eleştirileri dağıtmak için bu yılki filoda daha fazla uluslararası katılım olması amaçlanıyor. Gemileri çoğu Avrupa’dan 15 ülke sağlayacak.Projeyi hazırlayanlar, bu denli büyük bir desteğin İsrail’in askeri müdahalesini önleyeceği görüşünde.

Bununla birlikte İsveç’in gönderdiği geminin sözcüsü Dror Feilier, kendilerini daha kötü olasılıklara da hazırladıklarına dikkati çekiyor.

Feilier pasif direniş göstereceklerini, tüm yolcuları pasif direniş eğitiminden geçireceklerini söylüyor.

İsrail ise tavrını savunmaya devam ediyor ve Gazze’ye yönelik ekonomik ambargonun devamında ısrarlı görünüyor. İsrail’in yeni bir askeri müdahalede bulunma ihtimali, Washington’u filoyu durdurması yönünde Ankara’ya baskı yapmaya zorladı.

Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hiçbir müdahale olmayacağını söyledi.

İsrail’e yönelik sert tavrıyla bilinen iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi Gazze’ye gidecek yeni yardım filosuna destek veriyor. Bu tavır siyaset bilimci Nuray Mert’e göre Türkiye’deki dindar seçmen kitlesine hitap eden bir yaklaşım, özellikle de seçimlerin yaklaştığı dönemde.

Nuray Mert, yeni Gazze’ye yardım filosunun seçim kampanyasının bir parçası olduğu yönünde söylentiler bulunduğuna dikkati çekiyor. Mert’e göre geçen yılki olayda yaşanan kamuoyu tepkisi ve halk coşkusu yeniden yaratılmak istenebilir, bu da iktidar partisinin işine gelebilir.

Seçimler 12 Haziran’da yapılacak. Filonunsa ay sonunda yola çıkması planlanıyor. Ancak gözlemciler, açık denizde yeni bir gerginliğin yaklaştığına inanıyor.

XS
SM
MD
LG