Erişilebilirlik

'Mavi Marmara Krizi İsrail Hükümetini Zora Sokabilir'


Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, son olayların Washington’da Türkiye nereye gidiyor sorusunu yeniden alevlendireceğini düşünüyor



“İsrail’in dokuz eylemcinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskını Netanyahu hükümetini çok zor durumda bırakabilir.” Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, İsrail’in giderek yalnızlaştığını, bunun hükümetin düşmesine bile neden olabileceğini düşünüyor.

Taşpınar, ayrıca son olayların Washington’da Türkiye nereye gidiyor sorusunu yeniden alevlendireceğini belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, yardım gemilerinin Gazze’ye yola çıktığı andan itibaren İsrailli yetkililerle defalarca görüştüklerini ve sivilleri dikkate alarak itidalli davranmaları gerektiğini vurguladıklarını söyledi. Ancak Amerikan yönetimi, İsrail’in Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyerek dokuz eylemciyi öldürmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirerek tepki gösterdi; açıklamaları bir kınamadan uzaktı. Washington’daki Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, resmi açıklamalarına rağmen Amerika’nın kapılı kapılar ardında İsrail’e çok sert bir uyarıda bulunduğunu belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Salı günü yaptığı açıklamalarda Gazze’deki durumun “kabul edilemez ve sürdürülemez” olduğunu söylemişti. Amerikalı yetkililer, Gazze politikasını değiştirmesi konusunda İsrail’e telkinde bulunduklarını söylüyor. Taşpınar'a göre İsrail, Gazze'yi unutturmaya çalışırken tüm dikkatleri üzerine çekti ve izlediği politikalar nedeniyle giderek yalnızlaşıyor. En yakın müttefiki Amerika’yla ilişkileri zaten gergindi. İsrailler, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ortadoğu barış sürecini canlandırmak için bölgede temaslarda bulunduğu sırada bu süreci sekteye uğratacak bir karar alarak Doğu Kudüs’te 1600 yeni konut inşa edeceğini açıklamıştı. Ancak, bütün gerginliklere rağmen Amerika’yla İsrail arasında özel bir ilişkisi olduğu da kesin.

Türkiye-İsrail ilişkilerine gelince: Hamas ziyareti, Davos olayı, koltuk krizi derken Mavi Marmara baskınıyla bu ilişkiler siyasi açıdan ağır bir darbe aldı. Taşpınar, yakın bir dönemde İsrail ile ilişkilerin düzelmesine ihtimal vermiyor. Uzmanlara göre, bu durum, Washington’da sıkça tartışılan Türkiye nereye gidiyor sorusunu yeniden alevlendirdi. Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, batıda Türk dış politikası konusunda çok daha ciddi bir kaygı oluşmaya başladığını vurguluyor.

XS
SM
MD
LG