Erişilebilirlik

Mattis: ‘Ya Savunma Harcamalarını Arttırın Ya da Taahütlerimizi Azaltırız’


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, NATO üyesi ülkelerin yıl sonuna kadar savunma harcamalarını artırmaları gerektiğini, aksi takdirde Amerika’nın İttifaka ‘taahhütlerini azaltabileceğini” söyledi.

Mattis bu sözleri Brüksel’de ilk kez katıldığı NATO Savunma Bakanları toplantısında söyledi. Mattis, ABD’nin NATO’daki rolünü tam olarak nasıl “azaltabileceği”ne ilişkin bir detay vermedi.

Mattis aynı zamanda Amerika’nın Avrupa’nın güvenliğine olan bağlılığına dair NATO içerisinde oluşan endişeleri giderme gayreti sergileyerek, askeri ittifakın Amerika ve Avrupalı müttefikleri arasındaki ilişkide merkezi önemde olduğunu vurguladı.

Amerika Savunma Bakanı, “İttifak, ABD ve tüm Transatlantik camiası açısından temel bir zemin olmayı sürdürüyor,” dedi.

NATO üyeleri, toplantıyı Amerika’nın Avrupa’nın güvenliğine bağlılığını yeniden teyit etmede bir fırsat olarak görüyor. Başkan Donald Trump, son başkanlık seçimlerinden hem önce hem de sonra askeri ittifakın değerini sorgulayan açıklamalar yapmıştı.

Trump 20 Ocak’taki Beyaz Saray’da göreve resmen başladıktan sonra NATO’ya yönelik eleştirilerinin tonunu düşürse de, bazı üye ülkeleri ittifaka “tam olarak yeterli ve uygun maddi katkılar” sağlamamakla eleştirmeye devam etti.

NATO’nun Avrupalı üyeleri ve Kanada savunma harcamalarını geçen yıl 10 milyar dolar civarında artırmıştı ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bunun yeterli olmadığını söyledi.

Bazı NATO üyeleri ayrıca, Rusya’ya karşı daha yumuşak olarak gördükleri tavra dair de kaygılar ifade ediyor. Trump kısa süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öven sözler sarfederken, önceki gün istifa eden ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn de Rusya ile daha sıcak ilişkilerin önde gelen savunucularından biri olarak görülüyordu.

Bu arada NATO, Rusya’yı komşu Kırım ve Ukrayna’ya karşı yeni eylemlerde bulunmaktan caydırmak amacıyla Rusya’nın sınırlarına asker gönderdi.

Rusya, Kırım’ı 2014’te ilhak etmiş ve Kırım’ın Ukrayna’ya dönüşünü engellemek için Ukrayna’nın doğusundaki isyancılara da doğrudan destek vermişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer dün yaptığı açıklamada, Trump’ın Rusya’dan Kırım’ın kontrolünü Ukrayna’ya geri vermesini beklediğini söylemişti ancak Rusya bunu yapmayacağını belirtti.

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kendi topraklarımızı vermeyiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Soğuk Savaş döneminden kalma anlaşması ihlal ederek güdümlü füze konuşlandırması halinde askeri ittifakın bundan kaygı duyacağını kaydetti.

Amerikan istihbarat kurumlarının Rusya’nın geçen yıl bir güdümlü füze konuşlandırdığını tespit ettiği, bunun da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) ihlali anlamına geldiği belirtiliyor. Stoltenberg, “Rusya’nın INF anlaşmasına uymaması, ittifak açısından ciddi bir endişe kaynağı olur” ifadesini kullandı.

NATO üyeleri Savunma Bakanı Mattis ile ayrıca, ittifakın IŞİD militanlarına nasıl daha etkili karşı koyabileceği hususunu konuşmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG