Erişilebilirlik

Mars'a İnsan Göndermeyle İlgili Tartışmalar Sürüyor


NASA’nın Curiosity adlı uzay aracı Mars’a ulaştı. Herşey yolunda giderse Curiosity geniş çaplı bilimsel deneyler yapacak. Bu tür projeler bilimadamlarına birçok bilimsel veri sağlıyor, ancak halk en çok Mars’a insan gönderilmesi konusunda heyecanlı. NASA Mars’a 2030 yılına kadar insan göndermeyi planlıyor. Ancak maliyetin yüksekliği ve bütçe sorunları nedeniyle bilim çevrelerinin önde gelen isimleri uzaya insan gönderme fikrine karşı çıkıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda deneyler devam ediyor. Dünya yörüngesinde dönen Hubble Uzay Teleskobu uzayın derinlikleriyle ilgili büyüleyici fotoğraflar gönderiyor.

Texas Üniversitesi fizik profesörü Steven Weinberg uzaya insan göndermenin çok getirisi olmadığını savunuyor: ”Uluslararası Uzay İstasyonu gibi insanların bulunduğu tesisleri işletmek insansız olanları işletmekten çok daha pahalıya maloluyor. Böyle olunca da bilimsel araştırmalarda kesinti gerekiyor.”

NASA robotlardan sonra Mars’a insan göndermek için uzun vadeli bir plan hazırladı. Ancak Profesör Weinberg robotların Mars’ta insanlardan çok daha fazlasını yapabileceği görüşünde: ”Mars’a insan göndermek için harcayacağımız trilyonlarca doları gezegenin her yerini dolaşacak insansız araçlara harcayabiliriz.”

New York’taki Hayden Rasathanesi Başkanı Neil deGrasse Tyson, robotların bilim için kullanılmasının maliyeti azalttığına katıldığını, ancak uzaya insan göndermenin başka yararları olduğunu söylüyor: ”Kültürel olarak uzaya insan değil de robot göndermenin anlamı nedir? Robotlar uzaydan döndükten sonra geçit törenleri düzenlenmez, robotların adı okullara verilmez, heykelleri dikilmez.”

Tyson insanoğlunun keşif yapmaya ihtiyacı olduğunu, birçok kişinin bunun için hayatını feda etmeye hazır olduğunu söylüyor: ”Jüpiter’i keşfetmek için dönüşü olmayan bir yolculuk yapacak astronotlara ihtiyacımız var desek çok sayıda kişi gönüllü olur. Keşif yapmak isteyen birçok kişi var.”

Steven Weinberg kısa süreli projeler için uzaya insan gönderilebileceğini, ancak astronotların Mars gibi zorlu bir gezegende fazla kalamayacağını düşünüyor: ”Antartika’da bile bunu başaramıyoruz. Antartika Mars’a kıyasla cennet gibi olmasına rağmen burada kendi kendine yetebilen bir ortam yok.”

Steven Hawking gibi bilimadamlarıysa insanların uzayı keşfetmeleri gerektiğini çünkü dünyadaki kaynakların sonsuza dek yeterli olamayacağını savunuyor.

NASA yöneticilerinden Lori Garver bu konunun uzun vadeli planlama gerektirdiğini söylüyor: ”Uzayda ilerledikçe, öğrendiklerimizin hayatta kalma becerilerimizin geleceği için hayati önem taşıyacağına inanıyorum.”

Weinberg insanoğlunun büyük olasılıkla bir gün uzayın derinliklerine seyahat edebileceğini, ama bunun için yeterince zamanı olduğunu söylüyor: ”Uzun vadede güneş kızıl bir deve dönüşecek ve dünyayı yutacak. O zaman dünyayı terk etmemiz gerekiyor ancak bunun olmasına daha milyarlarca yıl var.”

Weinberg ve diğer bazı bilimadamları insanların bir başka gezegende yaşama hayallerini çok da abartmaması, onun yerine çevreyi koruma çabalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurguluyor.

Mars'a İnsan Göndermeyle İlgili Tartışmalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG