Erişilebilirlik

Mars Kraterlerinde Yaşam Olasılığı


Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, Amerika’da, dev bir göktaşının sebep olduğu darbe kraterinin 2 kilometre altında yaşam bulunduğunu belirlemişti.

Şu anda Chesapeake Körfezi olarak bilinen 35 milyon yıllık krater Başkent Washington’un 25 kilometre doğusunda bulunuyor. Sondajla alınan örnekler, körfezin 2 kilometre altında darbenin etkisiyle parçalanmış kaya parçacıkları arasında mikropların yaşadığını göstermişti.

İngiliz bilimciler, Mars ve diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığının anlaşılması için önce gezegenin yüzeyindeki kraterlerin araştırılmasını öneriyor. Nedeni ise göktaşı gezegene çarptığında yarattığı ısı ve yaşam için gerekli organik maddelerin yeraltına ulaşmasını sağlaması. Yerin birkaç kilometre altında yaşayan mikroplar doğal olarak gezegenin sahtı ve atmosferindeki değişiklerden de etkilenmiyor.

Chesapeake Körfezi’nden alınan örnekler yeraltına uyum sağlamış organizmaların yiyecek sıkıntısı çekmediğini de ortaya koydu. Bazı mikroplar gerekli besini taşlardaki demirden sağlarken, bazılarının yeryüzünden aşağı sızan su ve diğer kimyasal maddelerden beslendiği belirlendi.

“Astrobiology” dergisinde yayınlanan makalede, Mars gezegenine gönderilecek robot araçlara yerin derinlerinden örnek alabilecek minyatür sondaj makineleri konulması tavsiye ediliyor.

Mars gezegeninin yüzü:

XS
SM
MD
LG