Erişilebilirlik

Marian Anderson 'Sınırları Zorladı''


Marian Anderson 'Sınırları Zorlamanın Sembolü'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

20. Yüzyılın en ünlü Afrika kökenli Amerikalı şarkıcılarından Marian Anderson Washington’da anıldı. Bundan tam 75 yıl önce hafızalardan silinmeyen bir konsere imza atan Anderson, Amerika’daki ırkçı önyargılara karşı verilen mücadelenin sembollerinden biriydi

Yüzlerce kişi, Amerikan müziğini dünyaya tanıtan bir şarkıcıyı anmak için toplanmış.

75 yıl önce ırkçı önyargıları yıkan Afrika kökenli Amerikalı ses sanatçısı Marian Anderson’ın başkent Washington’daki anma törenini lise öğrencileri ön sıralardan izliyor.

Anderson, Başkan Franklin Roosevelt ve eşinin yardımıyla, 1939 yılının Nisan ayında Lincoln Anıtı’nın merdivenlerinde bir açık hava konseri verdi. Bu, Anderson’ın yıktığı birçok ırkçı engelden sadece biriydi.

Başkentteki başka bir konser salonunda şarkı söylemek isteyen Anderson’a siyah olduğu için izin verilmemişti. Bu olaya tepki olarak Lincoln Anıtı’nda düzenlenen ücretsiz konsere 75,000 kişi katılmıştı.

Anderson 1930’larda Avrupa’da zaten tanınıyordu. Ancak tüm Amerika’ya yayınlanan bu konser sanatçının şöhretini perçinledi.

Stanley Thurston, Washington Sahne Sanatları Derneği Müzik Direktörü:

"Anderson, konser şarkıcılığı fikrini ve o güne kadar halk şarkıları olarak bilinen zenci müziğini dünyaya duyurdu.”

Marian Anderson, Amerikan insan hakları hareketinin önemli bir siması ve diğer siyah sanatçıların kahramanı haline geldi.

Alice McClellan, Marian Anderson’ı ilk kez Mart 1963’te, Washington’da izlemiş:

“Konser çok etkileyiciydi. Eşit haklara inancım, kendimi yüksek sesle ifade isteğim arttı. Sadece siyahların değil tüm insanların farkına varmamı sağladı.”

Anderson, 1955’te New York’taki Metropolitan Opera’da sahneye çıkan ilk siyah ses sanatçısı oldu. Sonrasında Anderson, Carnegie Hall, Beyaz Saray ve başkanların yemin törenlerinde de konser verdi.

Ölümünden yıllar sonra bu gençler, Anderson ve üne kavuşturduğu şarkıları öğreniyor.

Sanatçı Annisse Murillo, Anderson’ı anma törenine katılmaktan onur duyduğunu ve onun izinden gittiğini söylüyor:

“Bana istediğim gibi şarkı söyleme cesareti verdi.”

Genç sanatçılar Anderson’ın müziğini tanımanın ve Amerika’ya nasıl değişim getirdiğini anlamanın çok önemli olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG