Erişilebilirlik

Manning Davası Cinsiyet Değişimini Gündeme Getirdi


WikiLeaks davasının sanığı Bradley Manning, Irak'ta askerlik yaparken makyajlı ve peruklu fotoğrafını üstü olan subaya yollamış ve tedaviye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Ancak ordu Manning'in talebini geri çevirdi
WikiLeaks davasının sanığı Bradley Manning, Irak'ta askerlik yaparken makyajlı ve peruklu fotoğrafını üstü olan subaya yollamış ve tedaviye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Ancak ordu Manning'in talebini geri çevirdi

Dünyada yüzbinlerce kişi kendilerini ‘transgender’, yani karşı cinsiyetten hissediyor. Bunun anlamı fiziksel cinsiyetleriyle, toplumsal cinsiyetlerinin birbirine uymaması

Gizli belgeleri sızdırmak suçundan 35 yıla mahkum edilen eski asker Bradley Manning bir erkek bedeninde doğmasına rağmen kadın olduğunu açıkladı. Manning yalnız değil. Dünyada yüzbinlerce kişi kendilerini transgender, yani karşı cinsiyetten hissediyor. Bunun anlamı fiziksel cinsiyetleriyle, toplumsal cinsiyetlerinin birbirine uymaması.

İnsan cinselliği ve terapi uzmanı Kelly Wise, Manning’in açıklamasının bu konuya dikkat çektiğini söylüyor. Kelly, eğer kişiler doğdukları bedenle sorun yaşıyorsa ve kendilerini karşı cinsiyetle özleştiriyorlarsa bu durum geçerli oluyor. Bu kişiler bunu çok erken yaşta fark ediyor.

Wise cinsiyet (sex) ve toplumsal cinsiyet (gender) kavramlarının farkını anlamak için bir sistem öneriyor. Cinsiyet genelde erkek ve dişi olarak düşünülebilir. Toplumsal cinsiyet ise toplumda erkeksiliğin ve kadınsılığın tanımlamaları üzerinden oluşuyor.

Wise bir başka deyişle cinselliğin biyoloji, kromozomlar ve cinsel organlarla ilgili olduğunu söylüyor. Toplumsal cinsellik ise toplum tarafından belirleniyor. Kız çocuklarına pembe, erkek çocuklarına mavi elbiseler giydiriliyor. Erkek çocukları futbola, kızlar baleye yönlendiriliyor ve bunlar her zaman doğduğunuz cinsiyetle uyumlu olmayabiliyor.

Uzman bu çelişkinin insanlarda ciddi yaralar açabileceğini söylüyor. Wise kendine gelen hastaların bazılarının bu konuyu ömür boyu bastırdığını ancak ne yapsalar bu hisleri yok edemediğini söylüyor. Durum bu kişilerde depresyon ve yüksek seviyede huzursuzluk yaratıyor. Bu kişiler kendilerini bedenlerine yabancı hissediyor.

Psikoterapist Laura Jacobs erkek olarak doğmuş. Bugün 44 yaşındaki uzman 10 yıldır hormon tedavisi görüyor ve tedavinin sonunda cinsiyet değişimi ameliyatı olmayı planlıyor. Jacobs terapist olarak New York’ta çalışıyor ve kendi yaşadığına benzer durumları yaşayan kişilere yardım ediyor. Uzman bugünlerde trans olmanın daha kabul edilir hale geldiğini düşünüyor.

Jacobs son 10 yıl bir yana, son 2 yıl içinde dahi büyük değişiklikler görmüş. Bazı hastalarının 15-16, diğerlerinin ise 50li, 60lı yaşlarında cinsel kimliklerini açıkladığını ve ailelerinden, çevrelerinden ve toplumdan bu konuda destek gördüklerini belirtiyor.

Jacobs hayatında yaptığı değişikliğin kolay olmadığını ve eğer cinsiyet değişikliğine başvurmasaydı birçok açıdan hayatının daha kolay olacağını söylüyor. Ancak yaptığı onu mutlu etmiş ve yaşamını farklı bir şekilde yaşama olanağı vermiş.

Transların toplum tarafından kabulü artsa da onlara ve topluma yönelik sorular ortaya çıkıyor. Örneğin cinsiyet değişimi kozmetik bir ameliyat mı ya da bu bir yaşam tarzı tercihi mi? Bunun tıbbi gerekliliği var mıdır? Nasıl tıbbi önlemler alınabilir ve okul ve cezaevi gibi kamu kurumları trans kişileri ne şekilde karşılamalı? Manning’i hapse mahkum edenler kuşkusuz çok yakında bu sorular üzerinde düşünmek durumunda olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG