Erişilebilirlik

Manikür-Pedikür Sektörü Kar Elde Etmeyi Sürdürüyor


Amerika’da birçok sektör ekonomik darboğazın etkilerini hissederken manikür-pedikür sektörü kar elde etmeyi sürdürüyor. Hatta kadınlar tırnaklarına daha önce hiç olmadığı kadar çok para harcıyor. Tırnak süsleme sanatında yaratıcılığın en çok sergilendiği kentlerden biriyse Los Angeles.

Los Angeles’daki oje fabrikasında cam şişeler ojeyle doldurulup, kutulanıp 100 ülkeye ihraç ediliyor. Burası, Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya birçok kadının gözdesi OPI ojelerinin üretildiği fabrika.

Şirketin artistik direktörü ve başkan yardımcısı Suzi Weiss-Fishmann kadınların tırnak renklerinde artık yaratıcılık aradığını söylüyor: ”Muhafazakar iş kadını görünümünde olabilir ama aynı zamanda bütün yıl mavi, yeşil tondaki ojeleri tercih edebilirsiniz.”

Amerikalı kadınlar tırnak süslemesine giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

Judy Gabor, ”Tırnaklardaki yaratıcılık beni büyüledi. Gözlerime inanamadım.”

Bu manikürcülerin çoğu Japonya’da eğitim almış. Japonya ve Amerika’da salonları olan Marie Ueno, tırnak süsleme sanatının Japonya’da 10 yıldır, Amerika’daysa birkaç yıldır popüler olduğunu söylüyor: ”Amerikalılar etkili tasarımı seviyor.”

Etki tasarımı, Naja’nın uzmanlık alanı. Naja, yapay saç, kağıt ataşı, zımba gibi nesnelerle üç boyutlu desenler yaratıyor. Lady Gaga gibi yıldızların tırnaklarını süsleyen Naja, ünlüler sayesinde tırnak süsleme sanatının yaygınlaştığını söylüyor.

The Naja, ”Bu her kadın için lazım. Ruj kadar gerekli. Herkes tırnaklarını artık aksesuar gibi kullanıyor," şeklinde konuşuyor.

Süslü tırnak tutkusu büyük bir sektör haline geldi.

The Naja, ”Ekonomik durgunluk sırasında hiç kazanmadığım kadar çok para kazandı,” diyor.

Oje üreticileri de hızla büyüyor.

Suzi Weiss-Fischamann, ”İnanılmaz bir ilgi var. Satışlarımız son beş yılda adeta patladı,” diyor.

Birçok tüketici ekonomik darboğazda pahalı ürünler satın almak yerine 5-10 dolarlık oje almayı tercih ediyor.

Kathryn O'Sullivan, ”Yeni bir kıyafet ya da aksesuar satın almak çok daha pahalıya mal oluyor. Ancak yeni ojelerle tarzınızı değiştirebiliyor, kendinize yeni bir hava verebiliyorsunuz,” şeklinde konuşuyor.

Üniversite öğrencileri Kathryn O’Sullivan ve arkadaşı Samantha Berendt güzellik salonuna gitmek yerine kendi tırnaklarını kendileri süslüyor: ”Tırnaklarını süsleyenlerin sayısı artıyor. Çok eğlenceli.”

Uzmanlar, ojenin kozmetik sanayiinin en hızlı büyüyen ürün kategorisi olduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG