Erişilebilirlik

Malley: “ABD, Değişen Gerçeklere Ayak Uydurmalı”


Obama'nın İkinci Döneminde Nasıl bir Orta Doğu Politikası İzleyeceği Merak Konusu
Obama'nın İkinci Döneminde Nasıl bir Orta Doğu Politikası İzleyeceği Merak Konusu
Merkezi Washington’daki düşünce kuruluşu SETA’da, 4 Aralık Salı günü İkinci Obama Döneminde ABD’nin Ortadoğu politikalarının geleceği tartışıldı. İlk olarak söz alan Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Başkanı Robert Malley, ABD’nin değişen Ortadoğu gerçeklerine ayak uydurması gerektiğinin ve artık bölgede daha farklı aktörler, daha güçlü İslamcılar olduğunun altını çizdi. ABD’nin geçmişte İslamcılar’ı ciddiye almamanın sıkıntısını çektiğini belirten Malley, şimdi ise Müslüman Kardeşler gibi grupları gereğinden fazla kucaklayarak hata yapıldığını söyledi.

Robert Malley: “İki devletli çözüm artık gerçekçi değil”

Toplantıda İsrail-Filistin konusu tartışılırken, Malley, bölgede iki devletli bir çözümün “gerçekçi değil romantik bir dilek” olduğunu öne sürdü. Uluslararası toplum olarak idare ve çözüm arasında bir seçim yapılması gerektiğini belirten Malley, çözüme ulaşılabileceğinden pek emin olmadığını, İsraillilerle Filistinliler’in barış içinde yaşayabileceği bir ortam yaratılması gerektiğini söyledi.

Leila Hilal: “ABD, İsrail’e desteğinde yalnız kalmaya başladı”

Daha sonra konuşan Yeni Amerika Vakfı (New America Foundation) Ortadoğu Çalışma Grubu Başkanı Leila Hilal, ABD’nin İsrail konusunda uluslararası toplumda yalnız kaldığının altını çizdi. Uzman, Amerikan halkının bu konudaki görüşlerinin de değişmeye başladığını söylerken, Amerikan yönetiminin de Filistin konusuna bakışını değiştirmek zorunda olduğunu belirtti.

Trita Parsi: “İran, Arap Baharı’nın en büyük kaybedenlerinden biri”

Panele İran uzmanı olarak katılan Ulusal İran Amerikan Konseyi’nin (National Iranian American Council) kurucu başkanı Trita Parsi, ikinci Obama döneminde, İran ile daha fazla diplomasinin şart olduğunu söyledi. “İran, ABD ile olan karşılıklı anlaşmayı kabul etmeli. Top İran’ın sahasında” diye konuşan Parsi, İran’ın bir an önce yaptırımların gevşetilmesine ihtiyacı olduğunu açıkladı. İran’ın “Arap Baharı’nın en büyük kaybedenlerinden biri” olduğunu iddia eden uzman, Suriye ve Mısır’da yaşananların İran’ın Arap Dünyası’ndaki gücünü azaltıp, imajını zedelediğini söyledi.

Erol Cebeci: “Obama, risk almayan politikasını değiştirmeli”

Adalet ve Kalkınma Partisi Sakarya eski milletvekili ve SETA-DC Yöneticisi Erol Cebeci ise Türk hükümetinin Suriye konusunda güvenlik endişesiyle hareket ettiğini, bölgenin coğrafyasının Türkiye’nin pasif kalmasına izin vermediğini söyledi.
Ayrıca, Obama’nın ilk dönemindeki risk almayan, garantici politikalarının uzun vadede devam edemeyeceğini iddia eden Cebeci, ABD’nin bölgedeki yeni aktörler ile daha yakın ilişkiler kuran, daha agresif bir politika izlemesi gerektiğini savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG