Erişilebilirlik

Maliye Bakanı Şimşek'ten Güvence


Mehmet Şimşek
Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Euro bölgesindeki borç krizinin olası etkilerine karşı Türkiye’nin yeterli manevra alanına sahip olduğunu söyledi. Dün Türki Amerikan Birliği ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu-TUSKON’un Washington’da düzenlediği “Yeni Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı yıllık konferansında konuşan Mehmet Şimşek, cari açık sorununun gelecek yıl giderilebileceğini söyledi.

Şimşek şöyle konuştu:

“Euro bölgesindeki borç krizi yalnızca Türkiye ve Amerika değil, tüm dünya ekonomisi için tehdit oluşturuyor. Dünya merkez bankalarının eşgüdümlü müdahalesi ve Amerika’da tüketici güveninin arttırılması sayesinde piyasalar duruldu. Bu çok cesaret verici bir durum. Avrupa Birliği liderlerinin gelecek haftaki zirvede kamu borçlarının sürdürülebilirliğiyle ilgili kaygılara yer vermesi, küresel ekonomi, özellikle de Türk ve Amerikan ekonomileri açısından oldukça önemli olacak."

Maliye Bakanı Şimşek, Euro Bölgesi'ndeki kamu borçları krizinin Türkiye'ye sıçraması durumundaysa Türkiye'nin yeterli manevra alanına sahip olduğunu ve cari açık sorununun giderilebileceğini söyledi:

"İhracatımızın yüzde 46-47’si Avrupa’ya, turistlerin yüzde 60’ı Avrupa’dan geliyor. Aynı zamanda Türkiye’ye akan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 80’i Avrupa’dan. Türkiye’nin bir B planı var mı, potansiyel krizle başa çıkabilir mi? Avrupa’yla bağlarımız güçlü olsa da, onların yaşayacağı krizden etkilenmemiz mümkün olsa da, kendimizi koruyacak güce de sahibiz. Avrupa Birliği’nin sorunu bütçe açığı ve borçların sürdürülemiyor olması. Türkiye’nin borcunun gayrısafi yurtiçi hasılaya oranı Avrupa’daki ortalamanın yarısının altında. Bütçe açığı gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 1’i, bu da Maastricht kriterlerinin altında. Türkiye’nin net dış kamu borcu ikinci çeyreğin sonunda sıfırdı. Mali alanda manevra yapabilecek çok alana sahibiz. 15 Euro bölgesi ülkesinden daha düşük faizlerle borç alabilecek durumdayız. Borçlanma maliyeti AB’nin dışında olmamıza rağmen önemli oranda düşük. Esnek kur politikamız var. Cari açıklarımız en ciddi sorun. Ama yurtiçi talebin makul düzeye indirilmesi, kredi genişlemesinin frenlenmesi, kur oranlarının ayarlanması sayesinde önümüzdeki yılın başında cari açıkların azaltılması mümkün olacak.”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin durumunun Euro Bölgesi’ndeki birçok ülkeden iyi olmasında rağmen, Avrupa Birliği üyeliği hedefinden vazgeçmediğini söyledi. Bakan Şimşek ayrıca konuşmasında Amerika’yla ekonomik ilişkilerin mevcut siyasi ve güvenlik ilişkileri yansıtmadığına dikkati çekerek, daha fazla Amerikalı yatırımcının Türkiye’ye gelmesi ve Amerika’ya daha fazla ihracat yapılması gerektiğinin altını çizdi.

XS
SM
MD
LG