Erişilebilirlik

Maliki Acil Durum Hükümetini Reddetti


Irak başbakanı Nuri el-Maliki, İslamcı militanların ilerleyişini durdurmaya yardımcı olması için bir acil durum hükümeti kurulması önerisini reddetti.

Maliki televizyonda yaptığı konuşmada böyle bir girişimin anayasa ve 30 Nisan parlamento seçimi sonuçlarına ters düşeceğini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Iraklı liderlerin kendisine 1 Temmuz’a kadar seçim sonuçlarına göre yeni bir hükümet kurma çalışmalarına başlama sözü verdiklerini söylemişti.

Şii Başbakan Nuri el Maliki'nin Sünniler'i dışlayıcı politikalar izlediğini düşünen Amerikan yönetimi Irak'ta daha kapsayıcı bir birlik hükümeti kurulmasını istiyor.

Washington, Maliki yönetimine açıkça görevi bırakma çağrısı yapmasa da Kürtler ile Sünniler'e daha fazla yetki veren bir hükümet kurması çağrısını defalarca yineledi.

Bu arada Amerika Irak’a militanlarla savaşta yardımcı olmak amacıyla 300 askeri danışman gönderiyor. İlk grup Salı günü göreve başlarken önümüzdeki günlerde daha çok sayıda danışmanın Irak’a ulaşması bekleniyor.

Ayrıca Amerikan uçakları Irak üzerinde istihbarat toplamak için günde 30 ila 35 keşif uçuşu yapıyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler verilerine göre Irak’ta sadece Haziran ayı içinde çoğunluğu sivil 1000’in üzerinde kişi öldürüldü. Mayıs ayına kadar 4 bin 500 kişinin öldüğü Irak’ta 2008’den beri en çok kaybın yaşandığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG