Erişilebilirlik

Mali'de Fransız Kuvvetleri İlerliyor


Mali’de İslamcı militanlar çekilirken zırhlı araçlara binmiş Fransız kuvvetlerinin kuzeye doğru ilerlediği bildiriliyor.
Günlerdir süren hava saldırılarından sonra İslamcı militanlar geçen hafta ele geçirdikleri ülkenin orta kesimlerindeki Diabaly kasabasını terketti.
Mali televizyonu militanların geride bıraktığı yanmış makinalı tüfek takılı kamyonet görüntüleri yayınladı.
Fransız ve Mali kuvvetlerinin komutanları kaçan militanların halkın arasına karışmış olmalarından kaygı duyduklarını açıkladı.

Mali’de halen bin 800 Fransız askeri bulunuyor, ancak Fransa bu sayıyı önümüzdeki günlerde 2 bin 500’e çıkarmayı planlıyor.
Komşu ülkeler, Fransa’nın geçen hafta askeri müdahalede bulunduğu Mali’ye en az 3 bin asker gönderecek. Fransa operasyonu, Mali’nin kuzeyini denetimi altında tutan İslamcı militanların ülkenin tamamına yayılmasını engellemek için düzenlediğini bildirmişti.

Mali’de geçen yıl Mart ayında düzenlenen bir askeri darbe, ülkede iktidar boşluğu yaratınca bunu fırsat bilen İslamcı militanlar kuzeyden başlayarak denetim alanlarını genişletmeye başladı. Militanları denetimleri altındaki bölgelerde sert şeriat yasası uyguluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’ne göre şiddet olayları Mali’de çok sayıda kişinin evlerini terk etmesine yol açtı. Örgüt, ülke içinde 300 bin sığınmacı ve başka ülkelere sığınma olasılığı bulunan 400 bin mülteci için hazırlıklara başladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG