Erişilebilirlik

Mali’ye BM Barış Gücü Gönderilecek mi?


Diplomatik kaynaklar, BM askerlerinin Mali’ye gönderilebilmesi için önce güvenliğin sağlanması gerektiği görüşünde

Birleşmiş Milletler, Mali’ye uluslararası barış gücü gönderme planlarını gözden geçiriyor. Ancak yetkililer askerlerin gönderilebilmesi için önce Mali’de güvenliğin sağlanması gerektiği görüşünde.

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gerard Araud, dün Güvenlik Konseyi’ne bilgi verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransız askerlerinin Mali’de uzun süre kalmayacağını söyledi.

Fransız birlikleri, ülkenin kuzey kısmını İslamcı militanların elinden geri almak üzere geçen ay Mali’ye gönderilmişti.

Ancak Timbuktu’da yaşayan Baba Ali Sanpana gibi birçok kişi Fransız birliklerinin ülkeden ayrılması halinde yeninden bir iktidar boşluğu yaşanmasından korkuyor.

BM Barış Gücü Komutanı Herve Ladsous, Afrika ülkelerinin liderliğindeki 4 bin kişilik Mali Destek Gücü’nün, kuzeyde yeniden “işlevsellik kazanan” bölgelere gönderilmeye başladığını söyledi.

Ladsous, BM Barış Gücü olarak Mali için farklı senaryolar üzerinde çalıştıklarını ve kısa süre içinde bir barış gücü operasyonu gerçekleşebileceğini söyledi.

Fransız ve Mali birlikleri ülkenin kuzeyini büyük ölçüde yeniden kontrol altına aldı. Yetkililer, zaman zaman Timbuktu ve Gao’ da bazı küçük militan gruplara rastladıklarını bildirdi.

Bu arada adını vermeyen bazı diplomatik kaynaklar, Mali’ye barış gücü gönderilmesinin Şubat ayı içinde pek mümkün görünmediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG