Erişilebilirlik

Mali Uçuruma Adım Adım


Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, 12 Aralık 2012
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, 12 Aralık 2012

1 Ocak tarihi yaklaşırken, Beyaz Saray ile Kongre mali uçurumdan uzaklaşma formülü üzerinde hala anlaşamadılar

Başkan Barack Obama ve muhalefetteki Cumhuriyetçiler kamu harcamalarının azaltılması ve vergilerde değişikliğe gidilmesiyle ilgili görüşmelerde hala ilerleme sağlayamadı.

Taraflar anlaşamazsa, Amerika’nın 1 Ocak itibariyle “mali uçuruma” sürüklenme ihtimali var. Daha önceki bütçe uzlaşı planı çerçevesinde 1 Ocak günü itibariyle Bush döneminden kalma vergi kesintileri sona erecek ve kamu harcamalarında 500 milyar dolarlık otomatik kesintiler başlayacak. Artan vergiler ve azalan harcamalar yüzünden Amerika’nın yeniden ekonomik durgunluğa girmesinden korkuluyor.


St. Louis Washington üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Steven Smith Amerika’nın küresel ekonomideki önemli rolü nedeniyle mali uçurumun tüm dünya ekonomisine zarar vereceğini söylüyor.

Demokrat Başkan Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ile birlikte farklı planlar üzerinde görüşmeleri sürdürüyor. Ancak iki taraf kendi görüşlerinden ödün vermeye hazır görünmüyor. Beyaz Saray’ın yapmaya hazır olduğu kesintiler Cumhuriyetçilerin talep ettiği rakamların yüz milyarlarca dolar altında.

Cumhuriyetçiler de Obama’nın zenginlerden alınan vergilerin artırılması fikrine hala sıcak bakmıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner uzlaşma konusunda umutlu olduğunu söylerken aradaki farkın da çok büyük olduğunu dile getiriyor.

“Mali uçurum” riski geçen yılki uzlaşmazlığın bir sonucu. 2011’de her iki taraf da devlet harcamalarında bir uzlaşmaya varamamışlar ve bu konuda yapılması gereken zor seçimleri 6 Kasım seçimleri sonrasına bırakmışlardı. Şimdi ise yıl sonuna kadar uzlaşmaları gerekiyor.

Başkan Obama seçim vaatlerine uygun olarak 250,000 dolardan fazla kazanan zengin ailelerden daha fazla vergi alınmasını istiyor. Cumhuriyetçiler buna karşı çıkarken vergi sisteminde yalnızca zengin ailelere yarar sağlayan bazı yasal boşlukları kapatmaya onay veriyorlar.

Cumhuriyetçiler ise Demokratların sıkıca desteklediği sosyal güvenlik programlarında ciddi kesintiler talep ediyorlar.

1 Ocak tarihi yaklaşırken, Washington’da ortak bir uzlaşı formülü bulunması giderek daha da önem kazanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG