Erişilebilirlik

Mali Piyasalar Hala Temkinli


Mali Piyasalar Hala Temkinli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Uzun vadede bu son krizin etkileri ve Ocak ile Şubat aylarında aynı konuların yeniden gündeme gelecek olması, uzun vadede mali piyasalardaki kaygıları tamamen gidermeye yetmedi

Dün öğleden sonra Senato’da anlaşma sağlandığı haberleri gelince hisse senedi fiyatları yükselişe geçti. Finans çevreleri, borçlanma limitinin aşılmasına sadece bir gün kala politikacıların siyasi hesapları bir kenara bırakıp son dakikada uzlaşmasına pek fazla şaşırmış görünmedi.

Blackwell Yatırım şirketinden Ken Williams, “Bugünlerde Washington’da işler böyle yürüyor,” diyor.

"Ne yazık ki bıçak kemiğe dayanıncaya kadar işler sürüncemede bırakılıyor. Bu yüzden de herkes kaygılanıyor, ama günün sonunda sorun bir şekilde hallediliyor. Geriye de sadece ‘ne zor günlerdi’ demek kalıyor.”

TD Yatırım strateji uzmanı Gennadiy Goldberg, temerrüde düşme ihtimali yüzünden bazı yatırımcıların kısa vadeli para piyasasından kaçtıklarını söylüyor. Goldberg, uzun vadede, yatırımcıların Amerikan piyasalarına ve dolara olan güveninin eriyebileceği uyarısında bulunuyor.

“Hazine bonoları her zaman az riskli yatırım olarak görülür. Ama bu risksiz yatırım aracı da riskli hale geliyorsa, bu bütün denklemi değiştirir ve yatırımcıların Amerikan dolarına, hazine kağıtlarına bakışı değişir, güveni azalır.”

Goldberg, son krizde sadece Amerika’nın mali saygınlığının zarar görmediğini, hükümetin kapanması nedeniyle kamu borçlarının daha da arttığını söylüyor:

“Bu şekilde tasarruf sağlayacağımız zaten düşünülemezdi. Hükümeti kısmen kapatarak daha fazla para harcadık çünkü ücretsiz izne çıkarılan kamu çalışanlarına çalışmadıkları halde maaşları ödenecek, vadesi gelen borçların ödemeleri yapılacak.”

Her ne kadar Wall Street son dakikada anlaşma sağlanacağından emin olsa da bu tür siyasi çekişmeler gelecekte Amerikan piyasalarını daha kırılgan hale getirebilir.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG