Erişilebilirlik

Mali Otel Saldırısında Rehine Kalmadı: 27 Ölü


Malili yetkililer Bamako’da Radisson Blu Oteli’ne yapılan saldırıda 27 kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırının sorumluluğunu El Kaide üstlendi

Daha önce gelen haberlerde militanların 170 kişiyi rehin aldığı, bunların 80’inin kurtarıldığı belirtilmişti.

ABD Afrika Komutanlığı, kurtarılan tutsaklar arasında altı Amerikan vatandaşı olduğunu açıklarken, Amerikan askerlerinin otel dışındaki çalışmalara destek verdiğini de ekledi.

Amerika’nın Sesi’nin yerel muhabiri, Mali güvenlik güçlerinin otele giden tüm yolları kapattığını, patlama ve silah seslerinin öğlen saatlerinde sona erdiğini bildirdi.

Fransız Güçleri

İlk gelen haberlerde, saldırının başında otele en az dört saldırganın girdiği ve Kuran suresi okuyabilen kişileri serbest bıraktıkları belirtildi.

Reuters, Mali’nin kuzeyinde, El Kaide bağlantılı El Murabitun isimli örgüt saldırıyı üstlendi.

Mali’nin El Kaide bağlantılı örgütlerle mücadelesi birkaç senedir sürüyor. Başka bir El Kaide bağlantılı örgüt sene içinde güneyde başka bir otele yapılan saldırıyı üstlenmişti.

Fransa, rehine kurtarma operasyonlarında kullandığı bir özel timi gücünü eski sömürgesi Mali’ye yolluyor.

Amerika’nın Sesi’nin Bamako muhabiri Katarina Hoije, kentte henüz Fransız askeri görmediğini bildirdi.

Fransızların ülkenin kuzeyinde terörle mücadele operasyonlarını sürdürdüğünü söyleyen Hoije, başkentte konuşlanmış Fransız gücü bulunmadığını belirtti.

Obama Durumu İzliyor

Malezya ziyaretini sürdüren Başkan Obama, Mali’deki durumu izlediğini açıkladı.

Yetkililer, saldırganların otele diplomatik plakalı bir araçla vardığını belirtti.

Bir güvenlik kaynağından gelen bilgilere göre saldırganlar otelin yedinci katında güvenlik güçleriyle çatışmayı sürdürüyor.

Mali, bölgedeki vatandaşlara oldukları yerde kalmaları, saldırı sonlanıncaya kadar dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Saldırı, BM barış gücüne rağmen, ülkenin kuzeyinde ve ortasında eylemlerini sürdüren İslamcı militanların oluşturduğu tehdidi bir kez daha gözler önüne serdi.

2013’te Fransızlar’ın liderliğinde harekete geçen askeri güç, ülkenin kuzeyini İslamcı gruplardan kurtarmıştı. Bu gruplar bölgeyi, 2012’de Bamako’da yaşanan darbe sonrasında denetimleri altına almıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG