Erişilebilirlik

Malezya Uçağının Kurbanları Hollanda Yolunda


Düşen uçak yolcuları ve mürettebatının cesetlerini taşıyan tren Harkiv kentine giderken
Düşen uçak yolcuları ve mürettebatının cesetlerini taşıyan tren Harkiv kentine giderken

Ukrayna’da düşen Malezya uçağında bulunan yaklaşık 300 kişinin cesetlerini taşıyan tren hükümet kontrolundaki Harkiv kentine ulaştı.

Tren Salı günü Rusya yanlısı isyancı güçlerin kontrolundaki Torez kentinden yola çıktı. Cesetler yolcular arasında sayı olarak en fazla kurban veren ülke olan Hollanda’ya teslim edilecek.

Birkaç saat önce de isyancılar uçağın kara kutularını Malezyalı havacılık uzmanlarına verdi. İsyancıların lideri Aleksander Boroday, teslim işleminin Malezya Başbakanı Recip Rezak ile yaptığı telefon konuşmasından sonra Donetsk kentinde gerçekleştiğini açıkladı.

Boroday ayrıca Malezya ile kara kutuları Uluslararsı Sivil Havacılık Örgütü uzmanlarına vermelerini öngören bir protokol imzaladıklarını da söyledi.

Malezyalı bir yetkili kara kutuların biraz hasar görmekle birlikte “dokunulmamış ve iyi durumda” olduklarını bildiriyor.

Yine Salı günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin televizyon konuşmasında düşen uçakla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürürtülmesi için isyancılar üzerindeki tüm nüfuzunu kullanma sözü verdi. Ancak Putin Kiev hükümetine çatışmaları durdurması için baskı yapılmazsa bu tür çabaların yetersiz olacağını savundu.

BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü Malezya uçağının düşürülmesini kınayan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Kararda uçağın düştüğü bölgenin isyancılar tarafından uluslararası soruşturmacılara açılması da talep edildi,

Başkan Barack Obama da Pazartesi günü Moskova’yı Ukrayna’daki Rusya yanlısı isyancılar üzerinde nüfuzunu kullanarak uluslararası uzmanlara bölgede kısıtlamasız soruşturma izni vermeye çağırdı.

Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada gerçeğin ortaya çıkarılması ve uluslararası soruşturmacıların isyancıların engellediği bölgeye girmelerine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Obama isyancıları soruşturmayı engellemeden vazgeçirme sorumlululuğun bu kişileri eğiten, silahlandıran savaşa teşvik eden Rusya ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ait olduğunu vurguladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG