Erişilebilirlik

Malala Nobel Barış Ödülü’nü Çocuklara Armağan Etti


Malala Yusufzai
Malala Yusufzai

2014 yılı Nobel Barış Ödülü, Pakistan’da çocukların eğitimi için hayatını tehlikeye atan Pakistanlı genç kampanyacı Malala Yusufzai ve Hintli çocuk hakları eylemcisi Kailaş Satyarthi arasında paylaştırıldı

Pakistanlı eğitim gönüllüsü Malala Yusufzai, layık görüldüğü 2014 Barış ödülünün sadece kendisine değil, dünyadaki “sesleri duyulmayan bütün çocuklara” armağan olduğunu söyledi.

Ödülün açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada Malala, dünyadaki bütün çocuklara kendi haklarını savunmaları gerektiği mesajını verdi. Aynı açıklamada Malala, “Dünyadaki bütün çocukların okula gittiğini görmek istiyorum” diye devam etti.

Malala ayrıca, kendisiyle ödülü paylaşan, Hindistan çocuk hakları savunucusu Kailaş Satyarthi’yi de çalışmalarından dolayı övdü. Satyarthi’in çocuk köleliğine karşı yaptığı çalışmaların kendisine ilham verdiğini açıkladı.

17 yaşındaki Malala, Nobel ödülünü alan en geç kişi olarak tarihe geçerken, Satyarthi ise ilk Hindistan doğumlu Nobel ödülü sahibi oldu.

Malala, Nobel ödülününün Pakistanlı bir Müslüman’la Hindistanlı bir Hindu’ya verilmesinin, her iki ülke ve din arasında olması gereken bir yakınlaşma ve saygı mesajı olarak algılanması gerektiğini kaydetti.

Malala, Satyarthi ile telefonda görüştüğünü ve beraber sadece eğitim üzerine değil, aynı zamanda iki ülkenin barışması için çalışma kararı aldıklarını söyledi. Genç Pakistanlı kız, Satyarthi’den Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi Oslo’daki Nobel ödül törenine davet etmesini isterken, Malala’da aynı daveti kendi ülkesinin başbakanı Nawaz Şerif’e ileteceğini bildirdi.

Malala ve Satyarthi 1 milyon 100 bin dolarlık ödülü aralarında paylaşacaklar.

Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Satyarthi ile Yusufzai’yi, “çocukların ve gençlerin üzerindeki baskılara karşı savaştıkları ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadeleler için” Barış Ödülü’ne layık görüldüklerini belirtildi.

2012’de Taleban tarafından bulunduğu okul otobüsü vurularak ağır yaralanan Malala, tüm yaşamı boyunca özellikle kız çocuklarının okumasını destekleme kararı almıştı.

Satyarthi ise köle gibi savaşan çocukları kurtmarmayı ilke edinmiş bir hareketin 30 yıla yakın liderliğini yaptı.

Satyarthi, Amerika’nın Sesi’nin Urdu servisine verdiği demeçte, ödülü dünyada çok zor şartlarda çalışan milyonlarca çocuğun çektiği acıların tanınması olarak gördüğünü söyledi.

Malala ve Satyarthi’nin barış ödülünü almaları, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de dahil, birçok kişi tarafından sevinçle karşılandı. Kerry Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, ödülün Malala ve Satyarthi’ye verilmesinin bu ikilinin dünyadaki bütün devletlere kadınlar ve çocuklara daha fazla önem göstermeleri için örnek teşkil ettiklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG