Erişilebilirlik

Malala BM'nin En Genç Barış Elçisi Oldu


Malala BM'nin En Genç Barış Elçisi Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Kız çocuklarının eğitim haklarının güçlendirilmesi için çalışan Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzai, bu hafta Birleşmiş Milletler’in en genç Barış Elçisi seçildi.

Pek çok kişi, Malala Yusufzai’nin Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak ödüllendirilmesini izlemek için BM binasındaydı. 19 yaşındaki Yusufzai, konuşmasında, özellikle kendi ülkesi Pakistan’a değinerek, kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı zorlukları anlattı: “Umutluyum ve Pakistan’daki tüm kız çocuklarını zor olanı başarmaları için cesaretlendirmek istiyorum. Kendinize inanmalısınız. Ve her biriniz gerçek değişimin yaratıcılarısınız. Eğer karşı koymazsanız, değişim yaratamazsınız.”

Malala’nın cesareti ilk kez 2012’de Taleban kız çocuklarının eğitimini engellemek için Malala ve arkadaşlarını hedef aldığında dünyaya örnek olmuştu. Saldırıdan kurtulmayı başaran Yusufzai, 2013’te, kadınların eğitimi ve güçlendirilmesi için Malala Vakfı’nı kurdu.

Aralık 2014’te, 17 yaşında Malala, Nobel Barış Ödülü alan en genç kişi oldu.

O günden bu yana da Malala yılmadan tüm dünyada kadın ve kız çocuklarının hakları için çalışıyor.

Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarını ziyareti sırasında mülteci krizinden çok etkilenen Yusufzai, tüm dünyadaki çocukların eğitim hakkını savundu: “Suriyeli mülteci çocuklara ‘En büyük hayalin ne?’ diye sorduğunuzda verdikleri cevap ‘Doktor veya öğretmen olmak istiyorum’ ya da ‘Ülkeme geri dönmek ve yeniden inşa etmek istiyorum’ oluyor. Onların hayali, yapmak istedikleri, ülkelerine geri dönmek. Ülkelerinde barış istiyorlar ve bu bizim kıymetini bilmemiz gereken bir şey.”

Malala Yusufzai’nin mesajı kadın-erkek eşitliğini sağlamak, eğitim ve barışın önemini vurgulamak. Malala bu hedefinden vazgeçmeyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG