Erişilebilirlik

Makedonya'da Mülteci Krizi


Makedonya'da Mülteci Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Türkiye ve Yunanistan’dan sonra Makedonya da ciddi bir mülteci sorunuyla karşı karşıya. Günde 2 binden fazla Suriyeli mültecinin sınırları geçmeye başlaması üzerine Makedonya Yunanistan’la sınırlarını kapattı ve olağanüstü durum ilan etti

Makedonya’da toplum polisi Yunanistan-Makedonya sınırında sıkışıp kalan binlerce mülteciyle başa çıkamayınca hükümet olağanüstü durum ilan etti. Sınır güvenlik ekipleri öfkeli mültecileri yatıştırmak için göz yaşartıcı gaz kullandı, dikenli bariyerler kurdu.

Binlerce mülteci Makedonya’dan geçerek diğer Avrupa ülkelerine ulaşmalarına izin verilmesini istiyor. Çoğu Suriyeli olan mülteciler, Avrupa Birliği ülkelerine geçerek iş bulmak ve daha iyi koşullarda yaşamak için çalışıyor.

Makedonya hem olağanüstü durum ilan etti hem de Yunanistan sınırına birlik göndererek yasadışı göçü durdurmaya çalışacağını açıkladı. Bu kararla sınırda en az binbeşyüz kadın, erkek ve çocuk sıkışıp kaldı. Her gün en az ikibin mültecinin Yunanistan sınırını geçerek Makedonya’ya girdiği bildiriliyor. Ekonomisi Yunanistan gibi zaten krizde olan Makedonya mültecilerin yükünü karşılamakta zorlanıyor.

Mültecilerin çoğu Suriyeli ama aralarında Afganistan ve Irak’tan gelenler de var. Hepsi de savaş, terör ve yoksulluktan kaçtıklarını söylüyor ve hepsi de Avrupa Birliği ülkelerinden birinde daha iyi bir hayata kavuşma hayali kuruyor.

Birleşmiş Milletler’e göre bu yıl Yunanistan’a giriş yapan mülteci sayısı 200 bine yakın.

Göçmenlerin çoğu, Macaristan’in sınırlarına yaptığı duvarı tamamlamasından önce Avrupa ülkelerine geçmeleri gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG