Erişilebilirlik

Makedonya Sınırında 12 Bin Mülteci Bekliyor


Makedonya Sınırında 12 Bin Mülteci Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Yunanistan’ın Makedonya sınırında 12 bin mülteci beklemeyi sürdürüyor. Avrupa’ya diğer geçişlerin kapatılmasından buyana İdomeni’de gösteriler yapıldı, göz yaşartıcı gaz kullanıldı ve en son bir ölüm yaşandı. Burada bekleyenlerin hayal kırıklığı artarken, bazılarının yola devam etmek için yeni yöntemler geliştirdiği bildiriliyor.

Makedonya’nın geçen ay mültecilere sınırı kapatmasından sonra alelacele kurulan Idomeni kampındaki mültecilerin bir kısmı sınırı geçmeye çalıştı. Daha iyi bir gelecek beklentilerinin önünün kesildiğini gören sığınmacıların öfkesi artıyor. Yetkililer de bir sonraki adım konusunda açık bir bilgilendirme yapmıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Emmanuel Massart, “Idomeni’de mülteciler arasında çok büyük hayal kırıklığı var. Neden? Çünkü bu insanlar burada. Sınırın kapalı olduğunu görüyorlar. Sınırın açılıp açılmayacağı ya da ne zaman açılacağı konusunda hiçbir bilgi yok” diye konuşuyor.

Geçen hafta bir Kürt mülteci, polis aracının çarpması yüzünden öldü. Bu da ayaklanmaya neden oldu. O günden buyana durum sakin olsa da polis zaman zaman mülteciler arasında çıkan kavgaları engellemek için tetikte. Çoğu Suriyeli olan mültecilerin çoğu bu tür şiddet olaylarından uzak durarak günlük yaşamlarına devam etmek istiyor.

Ancak beklemek herkesin ortak konusu. Sığınmacılar kendilerini giderek daha çaresiz hissediyor ve iş fırsatlarının az olduğu Yunanistan’dan çıkarak yola koyulmak istiyor.

İdomeni'deki gönüllüler hayatı daha katlanılabilir hale getirmeye çalışıyor. Gıda dağıtıyorlar, sosyal etkinlikler düzenliyorlar. Ancak, gidecek yerleri olmanlar için yapabilecekleri sınırlı.

Bir gün daha geçip, gece soğuğu bastırırken, kamptaki sığınmacıların hayal kırıklığı ve çaresizliği de artıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG