Erişilebilirlik

Makedonya'da Çatışmalar


Makedonya polisi ve Yunanistan sınırından ülkeye girmeye çalışan mülteciler arasında yeni çatışmalar yaşandı. Polis ülkeye girmek isteyen mültecilere cop ve stun bombalarıyla müdahale etti. Çatışmalarda yaralananlar oldu.

Makedon güvenlik güçleri mültecilerden bazılarını kontrol altına alsa da, çoğu Suriyeli binlercesi, günlerdir barınma imkanı, gıda ve sudan yoksun tutuldukları bölgeden çamurlu arazideki sınırı geçerek Makedonya topraklarına girdi.

Son olaylar, polisin çocuklu ailelerin geçişi sırasında yaşandı. Arkadan baskı yapan kalabalıklar, polis duvarını yarmayı başardı.

Binlerce kişi bu kargaşadan yararlanarak dikenli tellerin olmadığı bu bölgeden ülkeye girmeyi başardı.

Polis bir süre sonra yeniden kontrolü sağladı ve birçoğuna sert müdahalede bulundu.

Sınırı geçmeyi başaranlardan bazıları yakındaki Gevgelija kasabasına giderek kendilerini Sırbistan’a götürecek ve oradan da en yakın Avrupa Birliği sınırına ulaştıracak araç bulmaya çalıştı.

Perşembe günü olağanüstü hal ilan eden Makedonya hükümeti, sınırlarını mültecilere kapatma kararı aldı. Bunların birçoğu Yunanistan’a giriş yapan, sayısı bazen günde 2 bini bulan ve ülkelerindeki savaşlardan kaçan mülteciler. Gruplar, Macaristan’a ardından da sınırların olmadığı Schengen serbest seyahat bölgesine girmeye çalışıyor.

Makedon polisi cuma günü de öfkeli mültecilere göz yaşartıcı gaz ve stun bombalarıyla müdahale etmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG