Erişilebilirlik

Mahmurlulara Irak Kürt Bölgesinde Çalışmak Yasaklandı


1990’lı yıllarda Türkiye’den kaçarak Irak’ı sığınan ve Mahmur ilçesindeki kampta yaşayanların, Irak Kürdistan Bölgesinde çalışmaları yasaklandı. Yasak, bölgedeki toplumsal olaylara karışanları kapsıyor.

Kürt Hükümetine bağlı Asayiş isimli güvenlik birimi, dün Erbil ve Süleymaniye’deki işyerlerine Mahmur kampı sakinlerinin çalıştırılmaması kararını iletti. Karara gerekçe olarak, Mahmur sakinlerinden bazılarının toplumsal olaylara karışması ve Kürt hükümeti aleyhine faaliyetlerde bulunması gösterildi.

Ancak bazı işyerleri, çalışanlarının bu tür faaliyetlerde bulunmadıkları belirterek, çalışanlarının sorumluluğunu aldıklarını asayiş birime iletti. Bunun üzerine Mahmurlular işlerine devam etti.

Ancak her iki kentte çalışan Mahmurluların büyük bölümü bugün işe gidemedi. Kampta bir basın açıklaması yapan işçiler, kararın siyasi ve yasadışı olduğunu söyledi. Açıklama şöyle; ”Bu son birkaç gün içinde hem Süleymaniye’de hem de Hewler’de Kürdistan Bölge Hükümeti asayişi işçilerimizin çalıştığı yerlere müdahale etti ve işçilerimizin hepsi işten çıkarılmaya başlandı. Bu şekilde şirketlere, hastanelere ve diğer iş yerlerine ‘Mahmur Kampı işçileri artık burada çalışmamalı’ kararı iletilmiş. Bu esas üzerinden iş yeri sahipleri uyarılmış, tehdit edilmişler. Birçok işçi işi durdurulmuş. Bu işsizlik döneminde böylesi bir tutum göstermek ve böylesi bir saldırı yapmak ne tesadüftür ne de sıradan bir olay.”

İşçiler kararın geri alınmaması halinde, eylemlere başlayacaklarını da duyurdu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG