Erişilebilirlik

Mahkum Aileleri de Açlık Grevinde


Türkiye’deki değişik cezaevlerinde 55 güne yaklaşan açlık grevi eylemine destek amacıyla Diyarbakır’da da bir eylem başlatıldı. Demokratik Bölgeler Partisi il binasında başlatılan eyleme aralarında HDP milletvekili ve DBP üyelerinin de bulunduğu 20 kişi katılıyor. Üzerinde Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu önlükler giyen eylemciler, eylemin yapılacağı salona sloganlar arasında girdi.

Eylemcilerin adına bir açıklama yapan DBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Arslan, cezaevlerindeki eylemlerin kritik bir eşiğe geldiği uyarısı yaptı. Arslan, “Cezaevlerindeki yoldaşlarımızın baştaki talebi, Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması ve cezaevlerindeki mahkumlara dayatılan onursuz işkence uygulamalarının ve insan onurunu ayaklar altına alan yaklaşımlarını kırmaktır. Bu eylem aslında cezaevlerindeki devrimci yoldaşlarımızın Kürt tutsakların, dışarıda halklara dayatılan politikalara karşı daha da sessiz kalmayacağının göstergesidir. Dışarıda güçlü bir direnişin örgütlenmemesi durumunda, 55. gününe giren açlık grevi eylemleri hiçbirimizin görmek istemediği sonuçlarla sonuçlanabilir. AKP’nin insan onurunu kırmaya, ayaklar altına almaya çalışan ve Kürt halk önderi Sayın Öcalan üzerinde uygulamaya çalıştığı tecrit politikalarını sonlandırıp, bu tutsak yoldaşlarımızın talebini yerine getirene kadar büyük bir eylem ve direniş örgütlemeliyiz ki bu arkadaşlarımız baskı politikalarına karşı kendi direnişlerini tek başlarına sürdürmesinler,” dedi.

Konuşmaların ardından başlayan eyleme katılanlar arasında çocukları cezaevlerinde bulunan aileler de vardı. Bunlardan biri de Şafii Hayme’ydi. Cezaevindeki 4 çocuğundan 2’si açlık grevinde olan Hayme, eylem gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Çocuklarımız, kardeşlerimiz, yoldaşlarımız açlık grevine başladı. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Türkiye’de zulüm politikalarının son bulmasını istiyorlar, operasyonların son bulmasını istiyorlar. Cenaze gelmesin diyorlar. Biz de bu nedenle destek veriyoruz”

65 yaşındaki Seher Gürenç de 23 yıldır mahkum olarak cezaevinde bulunan oğluna destek için eylemdeydi. Gürenç, “55 gündür Şakran, Sincan, her yerde açlık grevi var. Bedenlerini ölüme yatırdılar biz de destek için buradayız. İsteklerinin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Artık bu baskıya yeter diyoruz. Çocuklarımızın zindanlarda ölmesini istemiyoruz,” diye konuştu.

Eylem için DBP çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. HDP Lideri Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekilleri de bir süre önce açlık grevine başlamıştı. Ancak Demirtaş’ın kaldığı cezaevindeki açlık grevi, cezaevi yönetiminin sorunların çözümü için söz vermesi üzerine sona ermişti.

Mahkum Aileleri de Açlık Grevinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG