Erişilebilirlik

Macaristan’a Göçmen Akını Rekor Düzeye Ulaştı


Macaristan’a Göçmen Akını Rekor Düzeye Ulaştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

2015’te Macaristan’a 100 binin üzerinde göçmen girişi kaydedildi. Bu da, ülkeye gelen göçmen sayısının bir yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Macar yetkililer, sadece bir günde sınırı geçen göçmen sayısının yeni bir rekor kırarak 2100’e ulaştığını açıkladı.

Avrupa Birliği üyesi Macaristan, Sırbistan üzerinden gelen göçmenlerin girişini engellemek için sınıra duvar inşa ediyor.

Çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen binlerce göçmen, önce Akdeniz’i geçerek Yunanistan’a, sonra da Sırbistan üzerinden Macaristan’a ulaşıyor. Makedonya’da polis, geçişleri engellemeye çalışsa da, güvenlik güçleriyle çatışan göçmenler Sırbistan’a geçmeyi başardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, önümüzdeki birkaç gün boyunca günde 3000’in üzerinde göçmenin Yunanistan’dan Makedonya’ya geçiş yapmasını beklediğini açıkladı. İnsani yardıma ihtiyaç olduğunu belirten BM yetkilileri, Suriye ve Irak’ta şartlar düzelmedikçe, Avrupa’ya akının süreceğini söyledi. BM, bu yıl Suriyeli mültecilere yardım için gerekli 7,5 milyar doların sadece yüzde 30’unu toplayabildiğini de açıkladı.

Buarada, BM Göçmen Hakları Özel Raportörü François Crepeau, Avrupa’nın göçmen krizini yönetme konusunda yetersiz kaldığını ve daha insani yeni bir göç politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve üyelerinin uyguladıkları politikaların başarısız olduğunu söyleyen Crepeau,’ya göre, “Duvarlar inşa ederek, göz yaşartıcı gaz sıkarak veya şiddete başvurarak, göz altına alarak, barınak, gıda, su gibi temel ihtiyaçlara erişimlerini engelleyerek, nefret söylemi kullanarak, göçmenlerin ve sığınmacıların Avrupa’ya gelmesini durdurmak mümkün olmaz.”

Avrupa’nın Suriye ve Eritre gibi ülkelerden kaçanlar için bir yeniden yerleşim programı uygulaması gerektiğini de belirten Crepeau, böyle bir programın göçmen kabul eden ülkelere yardımcı olmanın yanısıra Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenlerin hayatını tehlikeye atan insan kaçakçılarının da önünü keseceğini söylüyor.

Uluslararası Göç Örgütü, bu yıl 250 binden fazla göçmenin, İtalya ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giriş yaptığını ve yaklaşık 2400 mültecinin de yolculuk sırasında öldüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG