Erişilebilirlik

'Macaristan Uluslararası Hukuku İhlal Etti'


'Macaristan Uluslararası Hukuku İhlal Etti'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Son bir ay içinde her biri bin mülteci taşıyan 50 tren Hırvatistan-Macaristan sınırına vardı. Sınırın Macaristan tarafına yeni bir tel örgü çekiliyor. Tel örgü çekilinceye kadar Avusturya’ya gitmek isteyen mültecilerin geçişine izin veriliyor.

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Hırvatistan Devlet Başkanı’nı Budapeşte’de ağırlarken ülkesinin mülteci krizine yaklaşımını şöyle savundu: ”Mülteci krizinin bir insanlık krizi olduğu, suç oluşturduğu ve ulusal güvenliği tehdit ettiği konusunda görüşbirliği içindeyiz.”

Hırvatistan lideri Kolinda Grabar-Kitaroviç da, Macaristan’ın sınır güvenliğini arttırma çağrısını destekledi. ”Sınırlarımızdan kimlerin geçtiğimi bilmek zorundayız," diyen Grabar-Kitaroviç, kaçak geçişlerin düzeni bozmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Macaristan’ın hem uluslararası anlaşmaları, hem de Avrupa Birliği insan hakları yasalarını çiğnediğini öne sürüyor. Örgüt'ten Barbora Cernuskova, ”Macaristan, Sırbistan’la olan sınırını kapatarak ve sınırda sığınma başvurusu sürecini hızlandırarak tüm başvuruların reddedilmesine yol açtı. Bu mülteciler Sırbistan gibi imkanların yetersiz olduğu ülkelere geri dönmek zorunda kalıyor. Macaristan’ın sınırdaki tel örgüden içeri girmeyi suç haline getirmesi de bizi ayrıca kaygılandırıyor,” diye konuştu.

Örgüt, Macaristan’ın geçtiğimiz ay Sırbistan sınırını kapatmasından sonra Macar polisinin mültecilere şiddet uyguladığını bildiriyor.

İnsan hakları örgütleri, mülteci krizinin Avrupa’da göçmenlikle ilgili bölünmeyi gözler önüne serdiğini kaydediyor.

Avrupa Parlamentosu’na seslenen Almanya Başbakanı Angela Merkel, birlik çağrısı yaptı: ”Mülteci sorununu çözmek istiyorsak Avrupa Birliği olarak biraraya gelmeliyiz. Bu gibi durumlarda milliyetçi duyguları körüklemek gibi bir tuzağa düşmemeliyiz.”

Avrupa Birliği, sığınma başvurusu reddedilenlerin sınırdışı edilme işlemlerini hızlandırma kararı aldı.

Bakanlar, daha iyi ekonomik koşulların peşine düşen binlerce göçmenin Avrupa’ya akınını yavaşlatmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG