Erişilebilirlik

Maaş Kesintisi IŞİD'i Vurdu


IŞİD'in cihatçı militanlarına ödediği maaşlarda kesintiye gitmesi İslamcı terör örgütünden kopmalara yol açtı.

Irak'ta yayın yapan El Sümeriye televizyonu örgüte katılan yabancıların yavaş yavaş örgütten kopmaya başladığını haber verdi. El Sümeriye televizyonu, yabancı militanların maaşında yapılan yüzde elli kesintiyi, cihatçıların IŞİD'den kaçışlarına neden olarak gösterdi.

IŞİD'in "İslam Devleti'nin başkenti" olarak ilan ettiği Rakka'daki yerel halkın örgüte direniş göstermeye başladığı da ifade ediliyor. Rusya'nın Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırlarına başlaması ve Türkiye'nin Suriye ile uzun sınırı daha sıkı kontrol altına alması ve güvenlik görevlilerini artırması IŞİD'i mali anlamda çok etkiledi. IŞİD, özellikle Suriye'de çıkardığı petrolü kaçırmakta oldukça zorlanmaya başladı.

Gitti Cihatçı John, Geldi Cihatçı Jack

İngiliz gazetesi "Sunday Times" ilk kez İngiliz beyaz bir erkeğin IŞİD'e katıldığını yazdı. Gazete, "Oxfordlu" olduğunu belirttiği Jack Letts'in İslam dinine sonradan geçtiğini kaydetti. Gazete, 20 yaşındaki Jack Letts'in futbol tutkunu ve Liverpool takımının taraftarı olduğu ve geçmişte uyuşturucu madde kullandığını haber verdi.

Habere göre, Letts, IŞİD'e katıldıktan sonra evlendi ve doğan oğluna Muhammed adını verdi. Jack Letts'in anne ve babası ise "Bizim oğlumuz savaşçı değil, sığınmacı kamplarındaki çocuklara yardım etmek için gitti," dedi.

Irak doğumlu İngiliz Muhammed Emvazi "cihatçı John" olarak biliniryordu. 27 yaşındaki Emvazi çeşitli video kayıtlarında görününce "cihatçı John" olarak ünlenmişti. Emvazi geçen Kasım ayında bir İHA ateşi sonucu öldürüldü. IŞİD'in yayın organı "Dabiq" Muhammed Emvazi'nin ölümünü doğrulamıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG