Erişilebilirlik

Lüksemburg’un "Atalım" Çıkışı AB’yi Karıştırdı


Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn'un Macaristan'a ilişkin açıklamalar diplomatik sınırları zorlayan türdendi.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn'un Macaristan'a ilişkin açıklamalar diplomatik sınırları zorlayan türdendi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn’un Macaristan ve benzer politika izleyenlerin Avrupa Birliği’nden çıkarılması gerektiğini söylemesi üye ülkelerden farklı tepkiler gelmesine neden oldu.

Avrupa Birliği’nin karşı karşıya olduğu mülteci sorunu ve bu soruna yönelik olarak üye ülkeler tarafından benimsenen farklı yaklaşımlar üye ülkeler arasında gerginlik yaşanmasına neden oluyor. Bunun son örneğini Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un açıklamaları oluşturdu.

Avrupa Birliği’nde otoriter eğilimleri ve son dönemde mülteci karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a sert tepki gösteren Asselborn, temel Birlik değerlerini ihlal ettiği için Macaristan’ın Avrupa Birliği’nden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Alman medyasına konuşan Asselborn, “Macaristan gibi savaştan kaçan mültecilere karşı tel örgü diken, basın özgürlüğünü ya da yargının bağımsızlığını ihlal edenler geçici olarak hatta kalıcı olarak AB’den çıkarılmalı” dedi. Mültecilere neredeyse hayvanlardan daha kötü davranıldığını vurgulayan Asselborn, Macarsitan’ın ‘mültecileri vurma emri vermekten çok uzak olmadığını’ kaydetti.

Avrupa Birliği’nin Macaristan’ın yaklaşımlarına hoşgörü göstermesinin mümkün olmadığını belirten Asselborn, Orban gibi isimlerin Avrupa Birliği’nin içeride korumanın mümkün olmadığı değerleri dışarıda savunmaya cüret ettiği bir imaj oluşmasına neden olduğunu savundu.

Asselborn’un açıklamalarına Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto aynı sertlikle cevap vererek, “Bugüne kadar da Jean Asselborn’un ciddiyetsiz bir karakter olduğunu biliyorduk. Brüksel’den sadece birkaç kilometre uzakta olduğu belli, sinirli, kibirli ve azarlayıcı. Macaristan’ı AB’den atmak istiyor ama kendisini ciddiye alınacak siyasilerin arasından çoktan attırdı” diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu, Asselborn’un açıklamaları konusunda yorum yapmaktan kaçınırken Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka Lüksemburg’dan gelen açıklamaları eleştirdi. Sobotka, son günlerdeki tartışmaların Avrupa’nın geleceğine odaklandığını belirterek, “Engelleri yükseltmek ve üyelerin atılmasını istemek bence anlamsız. Avrupa işbirliği ve uyum içinde olmalı” dedi.

Almanya’nın konuya ilişkin mesajı ise Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’den geldi. Alman bakan, “Macaristan’a bakınca Avrupa’da bazılarının sabırsızlanmasını anlayabiliyorum. Bununla birlikte bir üye ülkeye kapıyı göstermek tarzım değil” ifadelerini kullandı.

Asselborn’un daha önce örneğine pek rastlanmayan türden olan açıklamalarının Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının cuma günü Dönem Başkanı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da İngiltere olmaksızın yapacakları ve Avrupa’nın geleceğini yakından ilgilendiren konuları ele alacakları 27’li zirve öncesinde gelmesi dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG