Erişilebilirlik

Lüksemburg’dan Türkiye’ye ‘Nazi’ Benzetmesi


Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türk hükümetinin görevden uzaklaştırılan kamu çalışanlarını hedef alan uygulamalarının kendisine Naziler’in kullandığı yöntemleri hatırlattığını belirtti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı er ya da geç Avrupa Birliği’nin buna yaptırımlarla karşılık vereceğini de söyledi.

Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminden bu yana aralarında askerler, hakimler, öğretmenler ve gazetecilerin de bulunduğu 110 binden fazla kişi ya tutuklandı, ya işlerinden atıldı ya da görevleri askıya alındı.

Kamuda çalışması yasaklanan kişilerin isimleri Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Bu da başka bir yerde iş bulmalarını zorlaştırıyor. Pasaportları da iptal ediliyor.

Asselborn, “Bunu açıkça belirtmek gerekirse bu yöntemler Nazi döneminde görülen yöntemler ve gerçekten Avrupa Birliği’nin kolayca kabul edemeyeceği çok kötü bir gelişme,” dedi. Asselborn, Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanabileceği mesajını verdi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinin Avrupa Birliği’ne gittiğini ve Türkiye’ye yapılan yatırımın yüzde 60’ının da Avrupa Birliği tarafından yapıldığını hatırlattı. Asselborn, “Zamanı geldiğinde katlanılmaz insan hakları durumuyla mücadele etmek için yaptırım uygulamaktan başka çare kalmayacak,” dedi.

Bakan Çelik’ten tepki

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ise Asselborn’un açıklamalarına tepki gösterdi. Çelik, Asselborn’un tarih bilgisinden yoksun olduğunu belirtti ve Ankara’nın tavrının Nazilere karşı demokrasiyi savunanlarla eşdeğer tutulabileceğini kaydetti.

Çelik, “Naziler, Gülencilerle karşılaştırıldığında çırak gibi kalır, kendi insanlarını uçaklarla, tanklarla, helikopterle, savaş gemileriyle katleden bir organizasyondan bahsediyoruz, kimse onlarla savaşımızda bir adım geri atacağımızı düşünmemeli,” dedi.

Türkiye, Avrupa Birliği ile vardığı mülteci anlaşmasını iptal etmekle tehdit ediyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Hans Peter Doskozil, Salı günü bazı Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları ile Türkiye’deki gelişmeler ışığında mülteci krizini görüşecek.

Almanya yaptırım tartışmalarına karışmıyor

Alman hükümeti Türkiye ile ilgili yaptırım tartışmasına müdahil olmayacağını belirtti. Berlin, Avrupa’nın duruma tek bir ses olarak karşılık verilmesi gerektiği düşüncesinde.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Ne yapmamız gerektiği açık, Türkiye’deki gelişmelere ortak bir Avrupa duruşu sergilenmeli,” dedi.

Seibert, “Türkiye’ye basın ve muhalefete baskının Avrupa Birliği ile ilişkilere etkisi olacağını açık bir şekilde belirtmek gerekiyor, bunun için de iletişim kanallarının açık olması önemli,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG