Erişilebilirlik

Lübnanlı Eski Bakan Bombalı Saldırıda Öldü


Beyrut’ta bombalı bir aracın patlaması sonucu eski Maliye Bakanı Muhammet Şatah’la birlikte beş kişi hayatını kaybetti.

Sünni olan Şatah, saygı duyulan bir ekonomi uzmanı ve eski Başbakan Saad Hariri’nin üst düzey danışmanlarından biriydi. Şatah ayrıca Lübnan’ın Washington büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Beyrut’ta bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Margaret Besheer’in konuştuğu gözlemciler, Muhammet Şatah’ın hedef olmasına anlam veremediklerini söyledi. Şatah’ın hükümette aktif bir görevi olmadığına dikkat çeken uzmanlar, geçmişte tüm suikastların üst düzey siyasileri hedef aldığını belirtiyor.

Devlet binaları yakınında düzenlenen bombalı saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı. Olay yerinde çekilen amatör videolarda çok sayıda aracın yandığı, pencere camlarının kırıldığı ve halkın panik içinde kaçıştığı görülüyor.

Saldırıyı üstlenen olmadı. Ancak Lübnan’da son yıllarda yaşanan şiddet olayları, komşu Suriye’deki iç savaşa bağlanıyor.

Muhammet Şatah, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a açıkça muhalefet eden görüşleriyle tanınıyor. Şatah’ın ölmeden birkaç saat önce yayınladığı son Twitter mesajında, Esat rejimine destek veren Lübnanlı örgüt Hizbullah’ı eleştirdiği bildirildi.

Eski Başbakan Saad Hariri, saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tuttu. Ancak militan örgüt yayınladığı açıklamada Şatah’ın öldüğü saldırıyı kınadı, bu tarz saldırıların ülkenin istikrarını sabote ettiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü Derek Plumbly de saldırıyı kınayanlar arasındaydı. Plumbly, sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Muhammet Şatah’ın öldürüldüğü alan, 2005’te eski Başbakan Refik Hariri’nin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının düzenlendiği alana çok yakın. BM yaptığı soruşturma sonucunda sorumluların Esat rejimi ve Hizbullah olduğunu ortaya çıkarmıştı. Saad Hariri de babasını öldürenlerin Şatah’ı da öldürdüğünü savunuyor. Ancak hem Şam hükümeti, hem de militan örgüt bu suçlamaları reddetti.

Önümüzde günlerde Refik Hariri suikastından sorumlu tutulan Hizbullah üyelerinin mahkemesi yapılacaktı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG