Erişilebilirlik

Lübnan'da Mülteciler Zor Durumda


Lübnan’daki mülteciler kamplarda son derece zor şartlar altında yaşıyor. Ancak kamplardan biri, daha uzun vadeli bir yaklaşımı benimseyerek mültecilerin hayatlarını kolaylaştırmaya, onlara iş bulmaya çalışıyor

Lübnan’da bir berber salonu. Ancak Suriye’deki savaşın mağdurları olan bu berber ve müşterileri, kalıpları kıran bir mülteci kampında yaşıyor.

Çadırlardan oluşan diğer mülteci kamplarından farklı olarak Inmaa kampında temizlik ve hijyen koşulları oldukça iyi.

Suriye’de savaşın devam etmesi yüzünden parasız mülteciler de kamplara yığılıyor.

67 yaşındaki Muhammed Kiki, bakkal dükkanı işletiyor. Berber gibi burası da mültecilerin kampta işlettiği dükkanlardan biri.

Kiki, dükkan sayesinde kendi ayakları üzerinde durabiliyor: ”Hiçbir şeyim yok. Ben yaşlıyım. Bana bakacak yetişkin çocuklarım da yok, sadece küçük bir çocuğum var. Bana destek oldular, dükkan verdiler, ileri yaşıma rağmen masrafları karşıladılar.”

2013 yılında kurulan ve sivil toplum kuruluşu Ighatheya’nın kontrolunda olan kampta elektrik, okul gibi hizmetler sunuluyor.

Doktorlar her gün hastaları ziyaret ediyor. Kampta bir klinik de var.

Örgüt yetkilisi Muhammed Ajram, herşeyin yakın işbirliğiyle mümkün olduğunu söylüyor: ”Uluslararası ve yerel sivil toplum örgütlerinin işbirliği sayesinde aynı işi iki kere yapmaktan kurtulduk, para ve fon kaybını önledik.”

Fonlar azaldığı için amaç kampı kendi kendine yetecek hale getirmek.

Bu nedenle inşa edilen ekmek fırını hem mültecilere iş sağlayacak, hem de kamptaki bin 700 kişiyi doyuracak.

Ancak bu uzun vadeli yaklaşım herkes tarafından benimsenmiyor.

Lübnan Ordusu’nun baskın yaptığı kamplar var. Lübnan’ın Suriye sınırındaki gerginlik artarken mültecilerin de ülkeye temelli yerleşme olasılığı büyük kaygı yaratıyor. Lübnan İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Nedim Huri, ”Geçici çözümler artık yetmiyor. Bu durumda mülteciler ya kamplarda daha uzun süre kalmaya ya da daha iyi yaşam şartları sağlanması için çaba harcandığını görmeye başlıyor. Mültecilerin ülkede kalış süresinin uzaması Lübnanlı yetkilileri çok korkutuyor” şeklinde konuşuyor.

Bekaa’daki kampı işletenler ısrarla burada kalıcı olmadıklarını, tek yaptıklarının yardıma muhtaç sığınmacıların biraz olsun daha normal bir hayat sürmesine yardım etmek olduğunu vurguluyor.

32 numarada yaşayan Mustafa Hammud, bu çabaları memnunlukla karşılıyor: ”Kendi memleketiniz gibisi yok. Ama yine de bize kapılarını açan bir ülkede olduğumuz için halimize şükrediyoruz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG