Erişilebilirlik

Lübnan Ordusu Trablusşam'da Duruma Hakim


څو قزاقستانی نارینه د هغه باز د لیدلو په حال کې چې یو سوی یی ښکار کړی دی.
څو قزاقستانی نارینه د هغه باز د لیدلو په حال کې چې یو سوی یی ښکار کړی دی.

Kentde iki gün süren çatışmalarda 11 asker, 8 sivil ve 22 İslamcı militan yaşamını yitirirken 162 militanın da tutuklandığı açıklandı

Lübnan ordusunun Trablusşam’da İslamcı militanlar tarafından tutulan son mevzileri de ele geçirdiği bildiriliyor.

İki gün süren çatışmaların ardından açıklama yapan bir güvenlik yetkilisi 162 militanın tutuklandığını ve kentte güvenliğin sağlandığını açıkladı.

Kentte süren çatışmalar Suriye İç Savaşı’nın Lübnan’a olan etkisini ortaya koyuyor. Operasyonda 11 asker, 8 sivil ve 22 militan yaşamını yitirdi.

Operasyon, Ağustos ayında El Nusra Cephesi’nden militanların sınır kenti Arsal’a girerek 20 Lübnan askerini rehin almasından bu yana yaşanan en şiddetli çatışma oldu.

Rehin alan askerlerin 3’ü bugüne kadar idam edildi. El Nusra Cephesi Trablusşam’daki operasyona karşılık bir askeri daha idam edeceği tehdidinde bulundu.

Suriye Savaşı Lübnan’da, 1975-1990 arası süren iç savaştan bu yana en istikrarsız dönemi yarattı. 2011’den bu yana Trabluşşam’da birkaç kez çatışma yaşandı.

Siyasi kriz nedeniyle Şubat ayında görev süresi dolan Mişel Süleyman’dan sonra yeni bir cumhurbaşkanı seçilmedi.

Çatışmalar Trablusşam dışındaki El Minya ve Bahnin kasabalarında da sürüyor. Lübnan ordusu yıllardan beri ilk kez helikopterlerle militan mevzilerine operasyon gerçekleştirdi.

Aşırı İslamcı grupların Lübnan’ın Sünni nüfusu arasında destekçiler kazandığı söylense de Sünni liderler bu desteğin çok düşük olduğunu söylüyor.

Güvenlik yetkilileri bir başka sorunun İslamcı grupların ülkeye sığınan 1,1 milyon mülteci arasında kazandığı destek olduğuna dikkati çekiyor.

Trablusşam’da savaşan militanların hangi örgüte bağlı oldukları belli olmasa da güvenlik yetkilileri aralarında Suriyeli ve Lübnanlı savaşçılar olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Nuhad Maçnuk Pazartesi günü yaptığı açıklamada Trablusşam’da savaşan militanların sayısının 200’ü aşmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG