Erişilebilirlik

Lübnan'da Emekli Askerler Güvenlik Güçleriyle Çatıştı


Başkent Beyrut'taki gösteri, maaşlarından şikayetçi emekli askerler ve mağdur mevduat sahipleri tarafından düzenlendi.
Başkent Beyrut'taki gösteri, maaşlarından şikayetçi emekli askerler ve mağdur mevduat sahipleri tarafından düzenlendi.

Lübnan güvenlik güçleri, başkent Beyrut’ta başbakanlık binasına girmeye çalışan yüzlerce protestocuya biber gazıyla müdahale etti.

Emekli askerlerin çoğunlukta olduğu eylemciler, yıllardır süren kötü ekonomik idareyi protesto etti ve maaş artışı talebinde bulundu. Suriye’den de yoğun göçün yaşandığı Lübnan, 2019’un sonlarında başlayan derin ekonomik krizden çıkmayı başaramadı.

Maaş artışı talebinde bulunan emekli asker ve polisler, emniyet güçleri ve askeri birliklerle çatıştı. Biber gazından çok sayıda kişi etkilendi. Başbakanlık çevresinde defalarca tel örgüyü aşmaya çalışan protestocular, korumalara taş atarak karşılık verdi.

Güvenlik güçleri erken saatlerde, başbakanlık binası olarak kullanılan eski Osmanlı sarayının çevresine konuşlandırıldı. İki saat süren çatışmaların ardından göstericiler dağıldı. Yaralı sayısı hakkında bilgi alınamadı.

Gösteri çağrısı, maaşlarından şikayetçi emekli askerler ve mağdur mevduat sahipleri tarafından yapıldı. Lübnan’da yerel bankalar, ekonomik kriz yüzünden bir süredir resmi olmayan bir şekilde sermaye kontrolu uygulaması başlatmış ve bu da çok sayıda mevduat sahibinin mağdur olmasına yol açmıştı.

Nakit sıkıntısının denetlenmesini amaçlayan banka önlemleri, para çekimlerine kısıtlama getiriyor. Döviz hesabı olan bireysel yatırımcılar, bankalardan karaborsanın çok altında belirlenen resmi kur üzerinden Lübnan lirası olarak küçük meblağlar çekebiliyor.

Lübnan lirası son üç yılda yüzde 95’ten fazla değer kaybetti. Resmi kurdan işlem gören mali kuruluşlar, döviz karşılığında karaborsa oranının neredeyse onda birini ödüyor. Para birimi son yıllarda aşırı değer kaybına uğrayan Lübnan’da büyük çoğunluk alım gücünü yitirdi.

Lübnan’da halkın çoğunluğu maaşını resmi para birimi üzerinden alsa da birçok işletme doğrudan dolarla satış yapıyor. ‘Dolarizasyon’ enflasyonu düşürmeyi ve ekonomiyi kısmen istikrara kavuşturmayı amaçlasa da çok sayıda kişiyi derin yoksulluğa itti.

Gösterilere katılan 56 yaşındaki bir emekli asker, krizden önce bin dolara denk gelen aylık maaşının şimdi 50 dolara düştüğünü söyledi. Eşinin MS hastası olduğunu belirten gösterici, tedavi masraflarının maaşının çok üzerinde olduğunu kaydetti.

Resmi nüfusu 6 milyon olan Lübnan’a son 12 yılda bir milyon da Suriyeli mülteci sığınması, ekonomik baskıları arttırdı. Ülke, 1975 ve 1990 arasındaki iç savaştan bu yana en büyük krizini yaşıyor. Ekonomik krizin en büyük nedeni yolsuzluk ve kötü yönetim olarak görülüyor. Ülke yönetimi, yetki mücadelesi içindeki dört büyük dini grubun temsilcileri arasında paylaştırılıyor.

Lübnan, ayrıca reform anlaşmasının koşullarını yerine getirmediği için IMF’nin vadettiği 3 milyar dolarlık kurtarma paketini de alamadı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG