Erişilebilirlik

Lübnan İddianamesi BM Mahkemesine Sunuldu


Lübnan İddianamesi BM Mahkemesine Sunuldu
Lübnan İddianamesi BM Mahkemesine Sunuldu

Lübnan’daki Hariri suikastini soruşturan özel BM mahkemesinin savcısı, iddianameyi yargıca sundu.

Danielle Belemare tarafından sunulan iddianame, yargıç tarafından onaylanıncaya kadar gizli tutulacak. İddianamenin incelenmesinin 6 ila 10 hafta süreceği bildiriliyor.

Bu arada Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman yeni hükümeti kurma çalışmalarını bir hafta süreyle erteledi.

Hükümet kurma çalışmalarının bugün başlaması bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Süleyman ertelemeyle ilgili bir gerekçe göstermedi.

Öteyandan Şam‘da Lübnan’daki hükümet krizi ile ilgili olarak Türkiye’nin de katıldığı zirve sonaerdi. Zirve sonunda yapılan ortak açıklamada Suriye-Suudi Arabistan arabuluculuk girişiminin desteklendiği belirtildi. Zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye devlet başkanı Beşar Esad ve Katar Emiri Şeyh Hamad el-Thani katıldı.

Liderler, Lübnan’da hükümet kurma çalışmalarının ertelenmesini memnunlukla karşıladıklarını da açıkladı. Açıklamada ertelemenin, halen sürdürülen çözüm bulma çabalarına yardımcı olacağı belirtildi.

Hizbullah, geçen hafta başbakan Said Hariri Washington’da temaslarda bulunurken koalisyondan çekilmiş ve hükümetin dağılmasına yol açmıştı.

Birleşmiş Milletler mahkemesinin önümüzdeki günlerde Refik Hariri suikasti ile ilgili yapacağı suç duyurusunda, bazı Hizbullah üyelerini suçlu bulması bekleniyor. Hizbullah’ın Hariri suikastından suçlu bulması durumunda, Lübnan’da Sünni ve Şiiler arasındaki silahlı çatışmaların yeniden alevlenmesinden korkuluyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, dün Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri’nin yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmesine karşı çıktıklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG