Erişilebilirlik

Louisville’de Muhammed Ali Heyecanı


Kentin hareketli mekanlarından biri de Muhammed Ali’nin onuruna müze ve kültür merkezi olarak hizmet veren Muhammed Ali Merkezi’ydi. Efsanevi boksörün vefat haberinin gelmesinin ardından merkez adeta ziyaretçi akınına uğradı.
Kentin hareketli mekanlarından biri de Muhammed Ali’nin onuruna müze ve kültür merkezi olarak hizmet veren Muhammed Ali Merkezi’ydi. Efsanevi boksörün vefat haberinin gelmesinin ardından merkez adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Amerikalı efsanevİ boksör Muhammed Ali’yi son yolculuğuna uğurlamak için memleketi Kentucky eyaletinin Louisville kentine onbinler akın ediyor.

Tarihi günler yaşayan Louisville’de bugünden başlayarak üç gün boyunca Muhammed Ali’yi anmaya yönelik çeşitli program ve etkinlikler düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika saatiyle sabaha karşı Louisville’e gelmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentte yarın düzenlenecek cenaze ve Cuma namazıyla Muhammed Ali’yi uğurlama ve anma törenlerine katılacak.

Erdoğan ayrıca ABD’deki Ahıska Türkleri’nin düzenleyeceği iftar programına iştirak edecek.

Louisville’de dün ‘I Am Ali’ (Ben Ali’yim) başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Kentcuky Sanat Merkezi’nde yapılan etkinlik özellikle çocuklara ve gençlere yönelik tasarlandı.

Etkinlikte, kendisi de zorlu bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirmiş olan Muhammed Ali’nin “The Greatest” (En Büyük) lakabından hareketle, çocukların nasıl şartlar içinde olurlarsa olsunlar kendilerine güvendikleri ve ne istediklerini bildikleri takdirde seçtikleri her alanda ‘en büyük’ olabilecekleri teması işlendi.

Etkinliğe yerleştirilen bir duvara çocuklar hangi alanda ‘en büyük’ olmak istediklerini ve Muhammed Ali’ye karşı hissettiklerini yazdı.

Genelde aileleriyle birlikte gelen çocukların her birinin farklı enstrümanlar çalmasıyla verdikleri konser de etkinliğin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri oldu.

Kentin hareketli mekanlarından biri de Muhammed Ali’nin onuruna müze ve kültür merkezi olarak hizmet veren Muhammed Ali Merkezi’ydi. Efsanevi boksörün vefat haberinin gelmesinin ardından merkez adeta ziyaretçi akınına uğradı.

Hayranları Muhammed Ali’yi saygılarını sunmak için merkezin önüne çiçekler, boks eldivenleri, fotoğraflar ve Muhammed Ali’yi çağrıştıran türlü eşyalar bırakırken, bol bol da fotoğraf çektiriyor.

Louisville’de bugün (Perşembe) Freedom Hall’da Muhammed Ali için cenaze namazı kılınacak.

18 bin civarında kişinin katılmasının beklendiği namazı ABD’deki Müslüman toplumu liderlerinden İmam Zaid Şakir kıldıracak.

Freedom Hall, Muhammed Ali’nin 1960’da ilk profesyonel boks maçını yaptığı, ayrıca 1961’de Louisville’deki son müsabakasına sahne olan mekan olarak biliniyor.

Hem Amerika’nın çeşitli yerlerinden, hem dünyadan efsanevi boksörü uğurlamak için gelen on binlerce kişi de Cuma günü ‘en büyük şampiyona’ ‘güle güle’ diyecek.

Muhammed Ali’nin tabutu, kentte çocukluğunun geçtiği mekanlardan kortej eşliğinde gezdirilerek Cave Hill mezarlığına defnedilecek.

Muhammed Ali’nin tabutunu taşıyacaklar arasında eski ağır sıklet boks şampiyonu Lennox Lewis, efsane boksörün hayatını anlatan ‘Ali’ filminin başrol oyuncusu Will Smith de bulunuyor.

Aynı gün öğleden sonra da 22 bin kişilik KFC Yum Center’da uğurlama töreni düzenlenecek.

Bu törene de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Kralı Abdullah, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin dahil olduğu devlet adamları, spor, müzik, sanat ve sinema dünyasından ünlü isimlerin katılması bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama ise kızı Malia’nın Washington’da düzenlenecek mezuniyet töreni nedeniyle Louisville’de olamayacak. Ancak Obama’nın Muhammed Ali’nin ailesine bir mektup yazdığı, mektubun Beyaz Saray üst düzey yetkilisi Valerie Jarrett tarafından aileye sunulacağı bildirildi.

Törende eski ABD Başkanı Bill Clinton anma konuşması yapacak. Diğer konuşmacılar arasında da Muhammed Ali’nin eşi Lonnie Ali, kızı Maryum Ali, aktör Billy Crystal, spor sunucusu Bryant Gumbel gibi isimler bulunuyor.

Ünlü aktör Billy Cristal, Muhammed Ali'nin cenazesinde bir konuşma yapacak
Ünlü aktör Billy Cristal, Muhammed Ali'nin cenazesinde bir konuşma yapacak

Bu arada cenaze töreninin Muhammed Ali ve yakın çevresinin yıllar içerisinde hazırladığı belgelerden oluşan bir kitaba göre yapılacağı ortaya çıktı. Belgeler yıllar önce aslında hazırlanmaya başlamış ve yıllar içerisinde sayfalar kalınlaşınca kitap halini almış.

Belgelerin içeriğinin yakın bir zamanda kamuoyuna sunulması planlanıyor. Kitapta efsane boksörün dünyaya nasıl veda etmek istediğine dair detaylar yer alıyor.

Muhammed Ali’nin belgelerde törene sadece Müslümanlar değil, her dinden temsilcilerin, sadece ünlü isimlerin değil sıradan vatandaşların da katılmasını istediği belirtiliyor. Kentteki tüm programlar ve katılım da da Muhammed Ali’nin hayatı boyunca savunuculuğunu yaptığı farklılıkları kucaklama ve kapsayıcı olma ruhuna uygun olarak tasarlandı.

Kentten izlenimler

Amerika’da ünlü geleneksel at yarışı Kentucky Derbisi’yle her yıl bir gün ilgi odağı olan Louisville kenti, Muhammed Ali’nin vefatıyla belki de tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. Kentte otel odalarının çoğunun dolduğu, kalanların da hızla tükendiği belirtiliyor. Kentteki belediye otobüslerinin üzerinde Muhammed Ali yazıları dikkat çekerken, Muhammed Ali açısından öneme sahip mekanlara turist otobüs seferleri başlatıldı. Ayrıca Muhammed Ali Merkezi ziyaretçilerdinden ücret almazken, kentteki köprü de Muhammed Ali’nin eldivenlerinin rengini simgeleyen kırmızı ve altın madalyasını simgeleyen sarı renklerle ışıklandırıldı.

Öte yandan, Muhammed Ali’nin ünlü sözü ‘kelebek gibi uçarım arı gibi sokarım’ sözüne uygun olarak kimilerince ‘mucize’ olarak nitelenen bir olay herkesi hayrete düşürdü. Muhammed Ali Merkezi’nin hemen önünde, yanında bu ünlü sözün yazılı olduğu duvarın bitişiğindeki ağacı binlerce arı sardı.

Kentucky’de Mayıs ve Haziran aylarında arıların ağaçları sarmasına zaman zaman rastlansa da arıların tam da Muhammed Ali Merkezi’nin önündeki ağacı seçmesi büyük bir tesadüf olarak görüldü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG