Erişilebilirlik

Louisiana’da Polis Şiddeti Tepkiye Yol Açtı


ABD Adalet Bakanlığı Medeni Haklar Dairesi, Louisiana’nın Baton Rouge kentinde bir marketin önünde siyah bir Amerikalı’nın polis tarafından vurularak öldürülmesi davasında yetkililere yardımcı olacak.

Vali John Bel Edwards, FBI’ın ve yerel kurumların soruşturmada Adalet Bakanlığı’na yardımcı olacağını açıkladı.

Edwards, olayla ilgili açıklamasında “Çok ciddi endişelerim var. Görüntüler en hafif tabirle rahatsız edici” dedi.

Görüntülerde iki polis memuru, 37 yaşınadaki Alton Sterling’i yerde kontrol altına almaya çalışırken vuruyor. Görüntüler gösterilere ve kasabanın emniyet müdürü Carl Dabadie’nin görevden alınmasına yönelik çağrılara neden oldu.
Dabadie, ayrı bir yerde yaptığı basın toplantısında, memurlar olay yerine vardığında Sterling’in silahlı olduğunu ve taraflar arasında boğuşma yaşandığını ifade etti.

Polis, olayın neden bu seviyeye geldiği konusuna açıklama yapmadı.
Ancak, maktulün ailesine avukatlık yapan eyalet milletvekili Edmond Jordan, Sterling’in silahını çıkarmaya çalışmadığını, aksine hayatta kalma mücadelesi veren bir görüntü verdiğini söyledi.

Otopside Sterling’in sırtına ve göğsüne isabet eden kurşunlar nedeniyle öldüğü ortaya çıktı. Polisler açığa alındı. İki memurun, ismini vermeyen bir kişinin, marketin dışında müzik CD’si satan bir kişi tarafından silahla tehdit edildiğine dair polisi aramasıyla olay yerine geldiği açıklandı.

5 çocuk babası Sterling olayda yaşamını yitirdi.

Görüntüler Abdül Muflahi isimli market sahibi görgü tanığının ifadelerini destekliyor. Maktul, polis tarafından yere yatmaya zorlandıktan sonra vuruluyor. Görüntülerde birisi “Silah var” diye bağırıyor ve memurlardan birisi “Eğer kıpırdarsan yemin ederim!” dedikten sonra silahını ateşliyor.

Olaydan sonra göstericiler Baton Rouge sokaklarına döküldü. Yerel medya 200’den fazla kişinin protestolara katıldığını bildirdi. Ellerindeki dövizleri sallayan kalabalık son 2 yıldır ulusal harekete dönüşen BlackLivesMatter hareketinin adını haykırdı ve “Ellerimi kaldırdım vurma” diye tezahüratta bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG