Erişilebilirlik

LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"


LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"
LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"

25 yıldır lösemili çocukları tedavi eden Profesör Doktor Üstün Ezer’e göre, iyileşme oranının yüzde 90’ın üzerinde olması, çok umut verici

Lösemili Çocuklar Vakfı Başkanı Profesör Üstün Ezer, psikolojik desteğin en az tedavi kadar önemli olduğunu söylüyor. 25 yıldır lösemili çocukları tedavi eden Doktor Ezer’e göre, iyileşme oranının yüzde 90’ın üzerinde olması, çok umut verici.

LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"
LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"

Amerika’nın sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Profesör Doktor Üstün Ezer’le söyleşiyi dinlerken Türkiye'de lösemili çocukları tedavi eden ilk ve tek çocuk hastanesi olan LÖSANTE'de çocuklarla ailelerine verilen maddi ve manevi desteği duyacak, LÖSEV’e gönüllü olarak nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğreneceksiniz.

Aşağıdaki bilgileri LÖSEV’in sitesinde de bulabilirsiniz.

www.losev.org.tr

LÖSEMİ NEDİR?

-Lösemi, damarlarımızda dolaşan kanın yapım yeri olan kemik iliğinin normal olmayan, kök hücrelerin doğurduğu blast isimli kötü hücrelerce istila edilerek kan yapımının duraklamasıdır. Çocuklarda en sık 2-5 yaşlarında görülür. Türkiye'de her yıl 1200-1500 yeni lösemi vakası görülüyor.

-Tam olarak kanıtlanmış olmasa da genetik bozulmalara yol açan ve günlük hayatta karşılaştığımız kimyasal maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri, kullanılan ilaçlar, radyasyonla karşılaşma öyküsü, zehirli gazlar suçlanan faktörler arasında.

-Çok nadir görülen bazı lösemi tiplerinde kalıtsallık (aileden geçiş) söz konusu olsa da, lösemi genel olarak kalıtsal değildir.

-Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir.

-Lösemide, lökositlerin sayısının düşük olması nedeniyle vücudu dışarıdan gelecek mikroplara karşı koruyabilecek bir savunma sistemi yoktur ya da zayıflamıştır. Bu yüzden dışarıdan gelebilecek hastalık etkenlerine karşı kendilerini koruyabilmek için maske takmak zorundadırlar.

-Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Örneğin, standart risk AAL'de %91'e varan oranda tam iyileşme sağlanmaktadır. Ama tedavisi oldukça masraflıdır ve uzun sürer.

-Lösemi, tanı konulduktan sonra uzun süreli bir kemoterapi (ilaç tedavisi) ve sonrasında uzman doktorlarca uygun görülürse %5 oranındaki vakalarda kemik iliği nakli ile tedavi edilir.

-Lösemi hastalığının grubuna göre başarı oranı değişmektedir. ALL standart risk grubunda başarı şansı % 91'dir.

-Her şeyde olduğu gibi moral desteği büyük önem taşır. Umudun hep yükseklerde olması zorunludur. Yaşam bağları ne kadar kuvvetli olursa tam iyileşme de o oranda çabucak sağlanır.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VAKFI LÖSEV

Lösemili Çocuklar Vakfı LÖSEV, 1998 yılında kuruldu. Vakıf, 24 Eylül 2000 tarihinde Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi hizmete açtı ve bugüne kadar 7000'e yakın lösemili çocuk ve ailesini yaşama bağlamayı başardı.


LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"
LÖSEV Başkanı Ezer: "Lösemi Tedavisinde Psikolojik Destek Son Derece Önemli"

Türkiye'nin ilk LÖSEV - Lösemili Çocuklar Okulu'nu açan LÖSEV, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Pediatrik Hematoloji Servislerine destek vererek köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi amaçlıyor.

LÖSANTE adlı hastanede 8 yılda 300'ü aşkın lösemili ve kan hastası çocuk muayeneden tahlile, kan temininden pijamasına kadar tamamen ücretsiz tedavi edildi. Bu çocukların yüzde 87'sinin geliri yoksulluk düzeyinin altında ve yüzde 12'sinin hiçbir güvencesi yok.

Lösante yataklı servisler, yoğun bakım, ayaktan tedavi üniteleri gibi gerekli olan tüm altyapıya sahip. Çağdaş standartların üzerinde yapılan, modern bir kan bankasının yanısıra gelişmiş laboratuvar koşullarına da sahip olan hastanede aileleri barındıran üniteler de mevcut. Hastanenin başka bir katındaysa tiyatro, sinema, resim, müzik, oyun ve bilgisayar odaları varve buralarda hasta çocukların hastane ortamında bile eğitim almalarına ve iyi vakit geçirmelerine olanak sağlanıyor.

Her yıl 1200 - 1500 çocuk lösemi hastalığına yakalanıyor ve löseminin tedavisi en az 250 000 YTL’ye mal oluyor.

Daha fazla bilgi için:

Lösemili Çocuklar Vakfı
İlkadım Sok. No:14 GOP/Ankara
Tel: 312 447 06 60 Faks: 312 447 68 33
www.losev.org.tr losev@losev.org.tr

Lösemili Çocuklar Konukevi
Uğur Mumcu’nun Sokağı No:59 GOP/Ankara
Tel: 312 445 05 31 Faks: 312 445 05 32
www.losev.org.tr international@losev.org.tr

XS
SM
MD
LG