Erişilebilirlik

Los Angeles'ta Polisten İşgal Hareketine Müdahale


Los Angeles'ta Polisten İşgal Hareketine Müdahale
Los Angeles'ta Polisten İşgal Hareketine Müdahale

Los Angeles polisi, Belediye Sarayı’nın yanında İşgal protestocularının kurduğu ve iki aydır yaşadığı kampı kapattı. Kimileri protestocuların artık eylemlere son verme ve kampı terk etme zamanı geldiğini savunsa da harekete katılanlar davalarından vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Polis, Los Angeles Belediye Sarayı’nın yanındaki İşgal kampını boşalttıktan sonra temizlik işçileri kamp yerinden geriye kalanları topluyor. Bir işyeri sahibi eylemcilerin mesajına katıldığını ancak kap yerinde pisliğin kendisini tiksindirdiğini söylüyor:

“Kampa gittiğinizde arkanızda pislik bırakmazsınız. Sinemaya gittiğinizde oturduğunuz koltuğa çöplerinizi atmazsınız. Bu yaptıkları vermeye çalıştıkları mesajı lekeliyor.”

Guy Aquino hareketin mesajını destekliyor ancak amacından saptığı için hayal kırıklığına uğradığını söylüyor:

“İşgal’in parçası olabileceğimi düşünüyordum ancak hareket, insanların geceyi geçirmek için buldukları bir yer haline dönüştü. Venice Plajı sanki marijuana içenlerin mekanı haline geldi. Orada ne için bulunduklarını unuttular.”

Sabah erken saatlerde bin 400 kadar polis işgal kampını kuşattı. Göstericilerin çoğu kampı olay çıkarmadan terk ederken kamptan ayrılmayı reddeden 300 kişi tutuklandı. Los Angeles Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa kampı sorunsuz şekilde kapatan polisin çalışmalarını övdü:

“Eylemcilerin haklarına saygı gösterildi. Belediye Sarayı’ndaki kamp huzursuzluk çıkmadan kapatıldı. Bu örnek gösterilecek bir operasyondur. Los Angeles Polis Teşkilatı anayasal haklara saygıyla nasıl polislik yapılacağını başarıyla gösterdi.”

Ancak bir eylemci polisin fazlasıyla saldırgan olduğu görüşünde:

“Geçen gece polisin kullandığı yöntemler çığrından çıktı.”

Çadırların kurulu olduğu kamp şimdi tel örgüyle çevrili. Dışarıda bir avuç gösterici dolaşıyor. Avukat John Weston, protestocuların çoğu kampı terk etse de hareketin mesajını yaymanın gerekli olduğunu düşünüyor:

“Bu ülkedeki gelir adaletsizliği utanç verici. Mali sorunların nedeni olan bankalar ve diğer kurumlar ceza almadan kurtuldu. Gerçek değişimin sağlanamamış olması yüz kızartıcı bir durum.”

Evsiz eski muharip Jason Tocco ve kız arkadaşı işgal hareketine devam edeceklerini söylüyor:

“Hiçbir yere gitmiyorum, buradayım.”

San Francisco dahil bazı kentlerde daha küçük çaplı işgal gösterileri devam ediyor.

XS
SM
MD
LG