Erişilebilirlik

Los Angeles'ın Tarihi Yüzü


Los Angeles'ın Tarihi Yüzü
Los Angeles'ın Tarihi Yüzü

Los Angeles ikinci dünya savaşından sonra hızla gelişen bir kent haline geldi. Kentteki yapılar da o tarihten sonra inşa edilmeye başladı. Bugünlerdeyse Los Angeles'ın bazı mahallelerinde eski evler kasabalardan kent merkezine taşınanlar tarafından restore ediliyor. Gündem Los Angeles'ta sanatçıların oturduğu bir mahalleyi gezdi.

West Adams bölgesinde kalabalık caddelerin arkasında eski tarz evlerin yer aldığı mahalleler var. 19'uncu yüzyıl Victoria tarzı evler ve daha sonraki dönemlerde yapılan Japonya ve Güney Asya esintili binalar da bu bölgede bulunuyor.Bu semtte birçok sanatçı yaşıyor. Sanatçılar evlerini kenti gezmeye gelen turistlere de açıyor. Tarihi dokuyu korumayı savunan bir ev sahibi olan John Patterson şöyle konuşuyor: “Geçen yıllarda West Adams sanatçıların merkezi haline geldi. Evlerin yeniden restore edilmesinin yanısıra bu evler stüdyo olarak da kullanılıyor. Şu anda burada sadece güzel bir mimarı miras değil aynı zamanda sanatsal yaratıcılığı da paylaşıyoruz.”

1932'de yapılmış İspanyol tarzı bu ev sanatçı Georgia Toliver'e ilham veriyor. Evin içinde bugünlerde az rastlanan bir işçilik görülüyor. Elle boyanmış pencereler ve seramik işçiliği gerçekten gözalıcı. Sanatçı Alfredo de Batuc ve Donald Ferguson da burada yaşıyor. Ferguson tarihi evini 10 yıldır restore ettiğini söylüyor. Ferguson gibi sanatçılar için West Adams kentin ortasında bir vaha gibi.

Buradaki evlerin çoğu tamirat gerektiriyor. Elizabeth Fenner harcadığı çabaya değdiğini düşünüyor. Fenner, “Los Angeles bir rönesans yaşıyor. Tarihimizi bilmek bizi geleceğimizle ilgili heyecan duymaya yöneltiyor,” diyor.

Mahalle sakinleri sanat merkezine dönüşen bu tarihi mahallenin kentin geleceğinin önemli bir parçası olacağı görüşünde.


XS
SM
MD
LG