Erişilebilirlik

Los Angeles ve Duvar Resimleri


Los Angeles ve Duvar Resimleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Los Angeles, “müraller” yani duvar resimleriyle ünlü bir kent. Birçok binanın yan cephesi ve üst geçitlerin duvarı resimlerle kaplı Los Angeles’ta sanatçılar, bu resimlerin kentsel alana renk ve karakter kattığını söylüyor.

Birçok Los Angeleslı, kent merkezine doğru ilerlerken kent Oda Orkestrası’nın dev duvar resmini görebilir.

Ressam Kent Twitchell’ın 1991’de yaptığı bu resim, yoğun trafiğiyle ünlü Los Angeles’ın kültürel hayatından bir kesit sunuyor.

Bu evin duvarındaki resim, yine Twitchell tarafından 1971’de yapılmış: ”En sevdiğim aktör olan Steve McQueen’in resmini yapmak istedim. Modernist bir ressam olmak için çabalamadım. Belli bir tarzım yok. Beni ne iyi hissettiriyorsa onun resmini yaptım.”

Twitchell, duvar resmi hareketinin en önemli isimlerinden biri. Ancak eserlerinin bazıları büyük zarar görmüş: ”Çok saftım, Floransa’da yaşadığımı ve insanların yarattığım eserleri çok seveceklerini sandım. Ancak ne yazık ki bu düşündüklerimin tam tersi oldu ve Los Angeles’taki birçok eserim yokolup gitti.”

Bazı kent yetkilileri sanatçının verdiği mesaja karşı çıktığı için eserin üzeri boyanmıştı.

Tarihi bazı eserlerse onarılmış. Getty Koruma Enstitüsü’nden Leslie Rainer, Meksikalı sanatçı David Alfaro Siqueiros’un kentin tarihi Olvera Caddesi’nde 1932’de yaptığı bir duvar resminin, onarıldığını söylüyor: ”Siqueiros, çok tartışılan bu eserinde, çarmıha gerilmiş bir insanın üzerinde bir kartalı ve tüfeklerini kartala doğrultmuş devrimcileri betimlemişti.”

Bu eser, 1960’lı yıllardan beri duvar resmi yapan birçok sanatçının ilham kaynağı oldu.

Lydia Emily ise evsizlerin yaşadığı Skid Row mahallesindeki eseriyle sosyal bir mesaj veriyor.

Sanatçı, insan ticareti mağduru Jessica’nın öyküsünü anlatıyor: ”Yaptığım söyleşide başına gelen herşeyi öğrendim. Jessica kaçırılmış, hayatı boyunca cinsel istismara maruz kalmış, fuhuşa zorlanmış. Kurtarıldıktan sonra hayatını yeniden kurmuş. Ben bu öyküyü resimle aktardım.”

Sanatçı, eserin umut mesajı içerdiğini söylüyor.

Bir zamanlar sokak sanatını hor gören Los Angeles belediyesi, bina sahiplerinin izni olduğu sürece duvar resimlerini hoş karşılıyor. Belediye, kente daha çok renk katması ve sanatı teşvik etmesi için duvar resimlerine ilişkin kuralları da gevşetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG