Erişilebilirlik

Londra Cinayeti Zanlılarınının Arkadaşına Tutuklama


Londra cinayeti zanlısı Michael Adebolajo'nun bir başka gösteride çekilmiş fotoğrafı
Londra cinayeti zanlısı Michael Adebolajo'nun bir başka gösteride çekilmiş fotoğrafı
Hafta içinde Londra’da vahşi bir şekilde öldürülen İngiliz askerinin katil zanlılarının arkadaşı olduğu bildirilen bir kişi terör suçu iddiasıyla tutuklandı.

Ebu Nusaybe adlı kişi, BBC televizyonuna cinayet zanlısı Michael Adebolajo hakkında demeç verdikten sonra dün (Cuma) gece gözaltına alındı.

Ebu Nusaybe, BBC’ye verdiği demeçte İngiliz güvenlik servisi MI5’in, birkaç ay önce Adebolajo’ya giderek kendisinden ihbarcı olmasını istediğini, Adebolajo’nun ise bu teklifi reddettiğini iddia etti.

Ebu Nusaybe ayrıca MI5’in Kenya seyahatinden sonra Adebolajo’yu aradığını, Adebolajo’nun bu seyahatten sonra değiştiğini, Kenyalı yetkililer tarafından gözaltına alındığı ve işkence gördüğünü iddia ettiğini söyledi.

Londra emniyeti 31 yaşındaki Ebu Nusaybe’nin, terör eylemi planlamak ve teşvik etmek suçundan tutuklandığını bildirdi, ancak adını açıklamadı. BBC binasından çıkışında alıkonulan Ebu Nusaybe’nin Çarşamba günkü cinayetle bağlantılı olarak tutuklanmadığı da belirtildi.

Bu arada Çarşamba günkü cinayet zanlıları Michael Adebolajo ve 22 yaşındaki arkadaşı Michael Adebowale, hastanede gözaltında tutuluyor. İki zanlı cinayetin filmini çektikten sonra, polis tarafından vurularak yaralanmıştı.

25 yaşındaki Afganistan muharibi Lee Rigby olay yerinde ölmüştü. İngiltere’de izinde bulunan Rigby’ye ilk önce saldırganlar garnizon çıkışında araçlarıyla çarptı, ardından satır ve bıçaklarla kendisini öldürdü. Garnizondakiler saldırganların cinayet sırasında “Allahü ekber” diye bağırdıklarını duyduklarını söylüyor.

İngiliz yetkililer, saldırının terör eylemi olduğu konusunda güçlü işaretler bulunduğunu belirtiyor.

İki zanlının da, Afrikalı Hristiyan göçmen ailelerin çocukları olmalarına rağmen sonradan Müslüman oldukları bildiriliyor. Cinayet sırasında yoldan geçenler, zanlıların İngiliz askerlerinin Müslümanlar’ı öldürmesinin intikamını almak için bu eylemi yaptıklarını söylediğini bildirdi. Adebolajo ve Adebowale henüz mahkemeye çıkarılmadı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG