Erişilebilirlik

Londra'daki İran Büyükelçiliği Tahliye Edildi


Londra'daki büyükelçiliği tahliye eden İranlı personel
Londra'daki büyükelçiliği tahliye eden İranlı personel

Tahran’da İngiltere karşıtı gösteriler devam ederken, Londra’daki İran büyükelçiliği tahliye edildi.

İngiliz hükümeti, İran büyükelçiliğinin bugün yerel saatle 14:00’e kadar tahliye edilmesi talimatı vermişti. Karar, bu hafta başında Tahran’daki İngiliz büyükelçiliğinin protestocular tarafından yağmalanmasını izliyor.

Bu sabah İran bayrağının büyükelçilik önünde asılı olduğu ve personelin kutuları dışarıda bekleyen kamyonlara yüklediği gözlendi. Personelin basından uzak durmak için binaya kendilerini gizleyerek girip çıktıkları bildirildi.

Öte yandan bugün Cuma namazından sonra Tahran Üniversitesi kampüsünde gösteriler düzenlendi, İngiltere aleyhinde sloganlar atıldı. Göstericilere önderlik ettiği gözlenen bir din adamı, diğer Batılı ülkeleri İngiltere gibi davranmaması konusunda uyardı.

Salı günü İranlı göstericilerin Tahran’daki İngiltere büyükelçiliğine girerek, büroları yağmalaması ve camları kırmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

İngiltere de Tahran’da görevli tüm diplomatlarını geri çekti ve İran’a karşı yeni yaptırımlara destek vereceğini açıkladı. Londra, geçen hafta nükleer programından dolayı İran’a mali yaptırımlar uygulamıştı.

XS
SM
MD
LG