Erişilebilirlik

Londra Olimpiyatlarında Sıkı Güvenlik Önlemleri


Londra olimpiyatlara hazırlanırken organizatörleri en çok kaygılandıran konu güvenlik oldu. 1972 Münih Olimpiyatlarındaki saldırıdan beri olimpiyat bütçelerinin büyük bölümü güvenliğe ayrılıyor. Son yıllarda terörün artması, yetkililer, sporcular ve seyircilerin dikkatini yeniden güvenlik önlemlerine çevirdi.

İngiliz Hava Kuvvetleri pilotları herhangi bir acil durum için çağrıldıklarında Olimpiyat Stadyumuna gitmeye hazır olacak.

İngiliz yetkililer, bir müdahele hazırlığı için savaş jetlerini alarmda tutmak dahil her türlü kaynağı kullanmaya hazırlanıyor. Olimpiyat Köyü çevresine 17 bin asker sevkedilirken bölgedeki mahallelere uçaksavar füzeleri yerleştiriliyor. Deniz kuvvetleri bile görevlendirilirken Thames nehrinde bir savaş gemisi ve hücumbotlar devriye geziyor.



Özel güvenlik şirketinin söz verdiği sayıda koruma görevlisi sağlayamaması üzerine asker sayısı birkaç bin arttırıldı. Yetkililer, bu aksamanın olimpiyatların güvenliğini etkilemeyeceğini söylerken güvenlik danışmanı Donald Rubens sorun yaratacağı görüşünde:

“Doğrusunu isterseniz, koruma görevlileri yeterince hazır değil. Operasyonun başından beri planladıkları şekilde durumu idare etmeye kalkışmak yerine elbette eksiklikleri düzeltme gereği duyacaklar.”

Milyonlarca olimpiyat seyircisi ve onbinlerce sporcu, güvenliğin askeri yanını görmeyecek. Onlar için olimpiyat oyunlarına gitmek bir havaalanından geçmek gibi olacak. Güvenlik görevlileri yıl başında en küçük takım üyelerinin katıldığı provalar sırasında pratik yapma fırsatı buldu.

Olimpiyat Köyü güvenlik kontrol odası da bu çalışmalara katıldı. Görevliler 200 hektarlık bölgenin her köşesini izlemek için en son teknolojiyi kullandı. Merkezde sivil uzmanlarla polis görevlileri birlikte çalışıyor. Bunlardan biri de Londra Emniyet Müdür yardımcısı Chris Allison:

“Çevrede büyük bir polis varlığı olacak. Ama bizim için önemli olan, dikkatimizi spor oyunlarına ya da seyircilere çevirirken bu varlığı baskıcı bir şekilde kullanmamak.”



Londra’da olimpiyatlar boyunca çok sayıda etkinlikte güvenliği sağlamak gerçekten çetin bir görev.

Londra Olimpiyat Komitesi Başkanı altın madalya sahibi eski İngiliz sporcu Sebastian Coe, kimsenin risk almak istemediğini, ama olimpiyatlara sadece güvenliğin egemen olmayacağını söylüyor:

“Herkesi Londra’ya bu ülkenin hiç görmediği en büyük spor olayını izlemeye davet ettik. Onları “kuşatma altındaki bir kente” davet etmiyoruz. Burada bir denge sözkonusu. Ve biz bu ülkede her zaman bu dengeyi kurmayı başardık.”

Olimpiyatlar sırasında dünyanın dört bir yanında 12 gün boyunca oyunları izleyecek sporseverler organizatörlerin bu konuda başarıya ulaşıp ulaşmadığını değerlendirme fırsatı bulacak.
XS
SM
MD
LG