Erişilebilirlik

Londra Müslüman Adayı Başkan Seçecek mi?


 Sadık Han
Sadık Han

Londra'da bugün belediye başkanlığı seçimi var ve bu göreve ilk defa bir Müslüman aday seçilebilir. 45 yaşındaki Sadık Han eski bir bakan ve Pakistanlı göçmen bir ailenin oğlu. Seçim İngiltere'deki Müslümanlar için de bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Sadık Han kazansa da kaybetse de bu seçim yarışı bile İngiliz Müslümanlar için siyasi nüfuzlarının büyüdüğünün işareti.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan emekli restoran Sahibi Mohammed Lalmiah, Pakistan, İngiltere'nin kolonisiyken doğmuş ve 55 yıl önce İngiltere'ye gelmiş. “İlk geldiğimizde tek cami yoktu. Evde, evin bodrumunda namaz kılardık. Şimdi Allah'a şükür tüm İngiltere'de cami sayısı arttı” diyor. İngiliz hükümetinin rakamlarına göre cami sayısı 1.850.

Lalmiah, Han belediye başkanı olursa Müslüman cemaate hizmet eden kurumlar ve camiler için izin almanın daha kolay olacağını umuyor.

Lalmiah, “Bu, Müslüman halk için harika bir fırsat. İngiltere'de olduğum için müteşekkirim. Burada her türlü fırsatınız var,” diye konuşuyor.

Bir başka sandık bölgesindeki Müslüman seçmenlerde de Lalmiah'nınkine benzer bir başarı, yeni bir dönemin başlangıcı hissi var.

İşçi Partisi'ni temsil eden Sadık Han, otobüs şoförü bir baba ve terzi bir annenin oğlu. 12 adayın olduğu yarışı, Muhafazakar Zac Goldsmith ile başa baş götürmüş. Yahudi olan Goldmisth, milyarder bir işadamının oğlu.

Başbakan David Cameron olmak üzere İngiliz siyasetçilerin aşırı İslamcılık yanlısı olarak gördüğü Süleyman Gani'ye yakın olduğu iddiaları ise Sadık Han'ın kampanyasına gölge düşürdü.

Han bu iddialara, aşırılıkla verdiği mücadeleden örneklerle karşılık verdi. Bu örneklerden biri, Süleyman Gani'yi, imam olduğu camiden radikal görüşleri nedeniyle attırması. Han'ın destekçileri Goldsmith'i Londra'da gerilimi artırmaya çalışmakla suçluyor. Zira Müslümanlar, 2005'te 52 kişinin öldüğü İslamcı saldırılar ve artan terör tehdidi nedeniyle hassaslar.

Londra Belediye Başkanlığı makamı 16 yıl önce kuruldu ve epey etkili oldu. Görevi biten Muhafazakar Belediye Başkanı Boris Johnson'ın başbakanlık için adaylığını koyması olası.

Son yıllarda Parlamento'daki Müslüman vekil sayısında da artış var.

Ancak her 8 kişiden birinin Müslüman olduğu Londra'da, yönetimde artan İslam etkisine şüpheyle yaklaşanlar da yok değil.

31 yaşındaki bir kadın şüphesini şöyle açıklıyor: “Han'ın Müslüman olması beni rahatsız etmiyor. Camilerin yapılmasıyla, insanların ibadetleriyle bir derdim yok. Sadece bazı şeylerin dikte ettirilmesinden rahatsızım. Bazı okullarımızda, artık Yeni Yıl ve Paskalya kutlamalarına izin verilmiyor ki bence bu çocuklar için çok yanlış. Bence herkesin kendi inancına izin verilmeli ve dindar olsun olmasın her türlü kutlamaya sadık kalınmalı. İnsanlara, uyum sağlamaları için değişmeleri gerektiği dayatılmamalı. Herkes bazı şeyleri kabullenmeli.”

Oy kullanan Londralılar, 8 milyondan fazla nüfuslu şehirde en büyük sorunlarının barınma ve ulaşım olduğunu söylüyor. Ancak uzmanlar, göç ve nüfus değişiminin de sonuçları etkileyeceğini düşünüyor. Bu sonuç, aynı zamanda, 23 Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği'nden çıkma referandumu ile ilgili de bir öngörü sağlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG