Erişilebilirlik

Loç Vadisi Baraj Projesi Çevrecilerle Hükümeti Karşı Karşıya Getirdi


Loç Vadisi Baraj Projesi Çevrecilerle Hükümeti Karşı Karşıya Getirdi
Loç Vadisi Baraj Projesi Çevrecilerle Hükümeti Karşı Karşıya Getirdi

Türkiye dünyanın en büyük baraj projelerinden birini başlattı. Amaç büyüyen ekonominin enerji ihtiyacını karşılamak. Ancak projenin büyüklüğü Türkiye’deki çevresel ve arkeolojik hazinelerinin geleceği açısından kaygı yaratıyor. Bunun yanı sıra baraj bölgesinde onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda bırakılabilir. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones’un haberine göre bu kaygılar, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini de etkileyebilir.

Kastamonu Cide’deki Loç Vadisi’nde baraj inşaatları zaman kaybetmeksizin devam ediyor. Yüksek dağlar ve derin vadilerin Karadeniz’e uzandığı bu bölge hidroelektrik santrallerinin kurulması için ideal. Ama bölge çok sayıda bitki ve vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor. Doğal olarak Loç Vadisi’ndeki baraj inşaatları devlet ve çevreciler arasında yeni bir savaş başlattı.

Zafer Keçin, Devrekani Irmağı boyunca baraj inşaatlarına karşı kampanyaların liderliğini üstlenmiş. Keçin, bölgede halkın yaşam alanlarının yok olacağı görüşünde.

Geçen yıl Ankara’da çevreciler Loç baraj projesini protesto etmek amacıyla eylem düzenledi. Eylemlere Doğa Derneği öncülük etti, özellikle de mahkemelerde. Bunun bir nedeni de birçok barajın koruma altındaki doğal alanlarda inşa ediliyor olması.

Doğa Derneği’nden Tuba Kılıç, hükümetin geçtiğimiz aylarda peş peşe bazı davaları kaybetmesinin ardından yasal değişiklikler yaptığını söylüyor:

Tuba Kılıç hükümetin bu tarz inşaatları yasal hale getirecek değişiklikler yaptığını belirtiyor. Yaklaşık bin 700 hidroelektrik santral inşa edilmesi planlanıyor. Kılıç’a göre tüm bu barajların tamamlanması, bataklıklardaki ekosistemi etkileyecek, aynı şekilde yaylalarda yaşayan birçok kişi köylerini terk etmek zorunda bırakılacağı için de yerel kültürler yok olacak. Barajlar arkeolojik alanları sular altında bırakacak. Tüm bu projelerse önceden çevresel ve arkeolojik bir çalışma yapılmadan başlayacak.

Avrupa Birliği son ilerleme raporunda, her ne kadar başta üyelik şansını arttırmayı amaçlamış olsa da, Türkiye’deki bu son yasal değişiklikleri eleştiriyor. Avrupa Yeşiller Partisi de baraj projeleri aleyhinde kampanya yürütüyor.

Çevrecileri ortalığı telaşa vermekle suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin petrole bağımlılığını azaltmak için hidroelektrik santral kurulması gerektiğini savunuyor:

Öte yandan baraj inşaatları devam ediyor.

Zafer Keçin halkın barajlar konusunda bölünme yaşadığını, ama baraj karşıtlarının eylemlerine sonuna kadar devam edeceğini söylüyor.

Çevreciler en azından ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’ni yasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesi’ne götürme konusunda ikna etmeyi başarmış durumda.

XS
SM
MD
LG